Mer om 7:3

Det ska bli intressant att se Uppsala Stadsteaters pjäs om Lars Noréns pjäs 7:3  nästa vecka. För att friska upp minnet av det norénska teaterprojektet som startade med ädla motiv att medverka i rehabiliteringen av tungt kriminella brottslingar på Tidaholmsanstalten och slutade med morden i Malexander tittar jag via SVTplay på litteraturprogrammet Babels inslag om just detta projekt. I Babel medverkade bl.a. Elisabeth Åsbrink, aktuell med boken "Smärtpunkten" där hon ger sin version av 7:3, Linus Tunström från Uppsala stadsteater och journalisten Per Svensson. Flera intressanta spörsmål kom upp i diskussionen. T.ex. om det fanns ett samband mellan teaterföreställningen med fångar i roller som uttrycker sina egna nazistiska och antisemitiska åsikter och morden som utfördes av samma fångar. Åsbrink menade att det handlade om två helt parallella processer och att brotten kunde ha ägt rum även om inte pjäsen hade spelats. Hon ansåg också att Kriminalvårdsstyrelsen och Riksteatern bar det största ansvaret för att teaterprojektet gått så snett och att teaterprojektets goda intentioner var något som borde värnas. Hon jämförde bl.a. med pjäser om autentiska öden och förbrytelser som ett led i försoningsprocessen i Sydafrika.

Att 7:3 var ett exempel på ett gränsöverskridande projekt i många betydelser kan man ju bara instämma i. Denna pjäs där gränsen mellan fiktion och verklighet rejält suddas ut kanske också var en sorts startpunkt, sa någon, för den trend inom både teater och litteratur under 2010-talet där just denna gräns överskrids. Aktuella exempel inom litteraturen ser jag i t.ex.  "De fattiga i Lodz" av Steve Sem Sandberg och "Syster och bror" av Agneta Pleijel.  Dock inga jämförelser i övrigt.
Det var hoppingivande att höra Tunström säga att teatern bör fortsätta att formulera frågor kring viktiga samhällfrågor för att skapa debatt  och ta upp samtidstrauma. Nyligen spelades ju också en pjäs om Knutbymorden i Uppsala.     Och nu kan vi alltså se en pjäs om Pjäsen 7:3. Det ser jag fram mot!
Ingar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0