Ett eget berg där det är platt

Jag läser att holländarna är trötta på sitt platta land. De tycker helt enkelt att det är tråkigt. De är kända för att välja kuperade landskap när de reser på semester. Något fattas dem därhemma; ett berg.

Men lösningen är måhända nära. En ny idé har dykt upp, alldeles naturlig, skulle man kunna säga. Man borde bygga sig ett holländskt berg. Bortåt 2000 meter högt. Det skulle göra skillnad, tristessen skulle fly och blicken höjas.

Det är igen skröna. Bygget har, skrivs det, lockat finansiärer redan. Det börjar kännas rimligt. Om man kan sätta en röd liten stuga på månen för att stärka det svenska varumärket kan man väl sätta upp ett berg i Holland. Det är åtminstone närmare bebyggda trakter.

Motståndarna säger att man i stället borde hylla sin platta mark, som erövrats från havet för att senare föda såväl kossor som tulpaner, och inte förakta den. Det kan man kanske tycka. Men så är det ju; alla erövringar blir så småningom platta i alla bemärkelser. Det som nu återstår är  att bestämma vilken form berget ska få. En arkitekttävling behövs.

Jag undrar vad berget ska innehålla. För nu finns ju chansen att bygga ett berg som är ihåligt. Kanske ett jättestort rökeri, med en öppning längst upp. Det kunde vara trevligt med en fejkad vulkan när man ändå är igång. Ingenting är omöjligt, tänk bara på de holländska karterarna och sjöfararna i gamla tider, tack vare dem fick vi en vidgad horisont.

Men det var innan deras egen horisont hemmavid skulle ändras. Nya tider, nya seder.

Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0