Tonen, den som anger avståndet idag

Många tidningar och författare håller sig med en blogg dit en skara godkända tyckare har tillträde att skriva. Bra idé, egentligen. Små och stora besserwissrar får sina tankar uthällda, och några läser dem. Till exempel jag. De håller ofta en särskild ton.

Tonen är påfallande ofta den distanserade, den som betonar att man inte är naivt nära och förblindad av det man berättar om, utan att man vet förhålla sig kyligt och, ja varför inte coolt till det som tas upp. Att inte bli för engagerad är något nutida. (Föralldel. och som tur är är det inte allomfattande) Det gäller alltså att tänka på avståndet, precis som när man kör bil. Ligg inte för nära. Du kan bli känslosam eller också närsynt positiv eller också röja att du känner dig medskyldig till sakernas tillstånd. Du måste hålla dig utanför.

Avståndet till den framförvarande människan eller det aktuella fenomenet behålls på det sättet. Man är inblandad som kommentator, inte på något annat sätt.  Tänk då i stället på Mary Beard som skriver blogg på The Times´ hemsida. Vilken kvalitet! Där har man ett exempel på att det går att blogga så att det blir läsvärt. Så skönt att landa i ett positivt exempel. Jag lovar att inte kritisera mer idag.

Annagreta

Kommentarer
Postat av: Jo Lind

Man kan undra över människors nätkommentarer överhuvudtaget. Ena polen verkar vara besserwissrande, motpolen verkar vara att vräka ur sig ur en kloak, som kommenterandet i dags- och kvällstidningar.

Det skulle vara intressant att få exempel på bloggar som har såna där okända tyckare som du skriver om.

2011-08-04 @ 07:34:08
URL: http://bokbaren.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0