Drömmen om San Michele

I våras kåserade docenten mm Torgny Nevéus på Senioruniversitet om egna och andras biografier till publikums stora förnöjelse. (Se "Fakta och fantasi i minnets värld, Bookzoom april 2010.) På torsdag inleds en hel serie om biografier med såväl lokalt förankrade författare och lite längre ifrån kommande, t.ex. Peter Nobel och Lena Kåreland, den sistnämnda också en av seriens moderatorer, och Christina Jutterström och Yvonne Hirdman, vars böcker tidigare fått sin rättmätiga belysning på Bookzoom. (Se "Skrivande damer, Sigrid och Juttan", Bookzoom okt 2010.)

Först ut är översättaren m.m. Bengt Jangfeldt, som skrivit både om Vladimir Majakovskij och om Axel Munthe. Kommer de inte från helt olika världar, även om de båda delvis var barn av samma tid? Den revolutionära poeten och förra sekelskiftets societetsläkare par preference? Jag råkar ha båda böckerna i bokhyllan och börjar bläddra. Hur var det nu med Majakovskijs och parets Briks omtalade menage à trois och om Munthes otillbörliga förhållande med drottning Victoria? Skam till sägandes är det vad jag i förstone kommer att tänka på... Jangfeldt hävdar bestämt att i inget av fallen rörde det sig om fysisk kärlek, hur han nu så bestämt kan veta det? Ja, vad är fakta och vad är fantasi i biografiernas värld? Den tjocka Majakovskijboken har jag ännu inte mäktat ta mig igenom, men förstår att den bygger till stor del på brev och dikter. Det är tjugotalets politiska och litterära händelser som utgör bakgrunden till Majakovskijs privata liv, och det skulle jag nog vilja läsa mer om. Förhoppningsvis blir jag ändå mer triggad till detta efter att ha hört Jangfeldt berätta om sin berättelse om Majakovskij.

"Drömmen om San Michele" är mer lättillgänglig och väldigt lockande illustrerad av Ingalill Snitt med underbara foton från olika miljöer från Munthes levnadshistoria, alltifrån San Michele på Capri till Hildasholm utanför Leksand, frånr Paris, Rom, London m.m. Det är en mångfasetterad personlighet med stor karisma som träder fram i boken. Men i grunden var han en ensam och olycklig människa, skriver Jangfeldt. Munthes egen "Boken om San Michele" är ju en välkänd bestseller men frågan är hur sanningsenlig den är? Bygger på en hel del fantasi, förstår man, om man läser "Drömmen om San Michele".

Musiken betydde mycket för Munthe och han inredde magnifika musikrum både i Italien och i Sverige och musicerade bl.a. tillsammans med drottning Viktoria. Kanske högst förståeligt att Schubert var husguden. Kanske dennes sångcykel "Die Winterreise" ingick i repertoaren? Kanske Axel där kände igen sig i den ensamme vandraren? Kanske Viktoria gjorde detsamma? Det må vara hur som helst med den saken, min dröm är i alla fall att någon gång få åka till San Michele!

Vad säger medsystrar/medresenärer om detta resmål? Men först ska vi lyssna på Jangfeldt tycker

Ingar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0