Italienska politiker skriver böcker

Italienska politiker är en blandad skara. Där finns clowner, fuskare, och avdankade kvarsittare. Men där finns också nyinvalda unga, skarpa akademiker, jurister och intellektuella. Till de sistnämnda hör den nuvarande statsministern Enrico Letta, utbildad jurist och författare. Han skrev för ett par år sedan en bok som också nu säljs och läses; "Costruire una cattedrale. Perché l´ Italia deve tornare a pensare in grande". (Att bygga en katedral. Varför Italien måste börja tänka stort") Det är en medborgares analys av läget, elegant och lättskriven. Han berör många frågor, både ekonomin och arbetslösheten (annat vore obegripligt) men också den låga nativiteten (det föds färre barn per familj i Italien  än i de flesta andra länder), utvandringen och hotet från Berlusconismen, dvs motståndargänget, eftersom Letto tillhör Pd, Partito democratico.
 
Den andre författaren är min favorit, Matteo Renzi, borgmästaren i Florens som i denna sin position för en fri debatt - utanför parlamentet - också han på Pd:s sida. Han är frispråkigare än många, och vältalig. Hans senaste bok heter "Oltre la rottamazione. Nessun giorno è sbagliato per provare a cambiare". (ung. Efter utrensningen. Ingen dag är fel dag när det gäller att försöka förändra)
Ordet rottamazione /ung.utrensning/ har blivit Renzis slagord, han slår fast att parlamentet och de styrnade överhuvudtaget i Italien har suttit för länge och rotat sig i privilegierna. Det är dags att röja ut bland de avdankade, menar han, och förnya och intensifiera arbetet i politiken. I senaten sitter t ex folk på livstid. När jag läst allt han skriver ska jag berätta. Men redan nu kan jag se att han följer sin instinkt och fortfarande skriver som han talar, hans tal är förhållandevis vardagligt, det ligger nära den kulturella jargongen och han skämtar gärna drastiskt. Florens är hans arena, men som frispråkig ideolog har han Italiens öra och hans böcker säljer.
 
Den vidlyftige Grillo är också på bokhandelsdiskarna, han är clownen som inte passar in; det är hans grej, att backa, vägra och tjura. Sånt gör naturligtvis statsministern i den nuvarande svåra situationen tokig, det gäller ju att försöka få ihop en fungerande regering. På den andra kanten är ju ledargestalten dömd till 7 års fängelse (i första instans) och nästa rättegång för nästa brottsanklagelse följer den 30 juli för denna "Cavaliere" som man envisas med att kalla Berlusconi; mannen som gav botox ett ansikte.
 
Tidningen Micromega skriver om ateismen och den "andra politiken". Savianos nya bok om drogmaffian har kommit ut.
 
Ganska mycket att läsa.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0