La rabbia - ilskan - Italiens aktuella känsla

Ilskan har antagit större proportioner, säger den italienska kommentatorn i La Repubblicas TVsändning. Den har blivit en sjukdom, ett allmänt spritt uttryck för vårt lands tragik och vånda.
 
Det finns många skäl att ilskna till, 38% av Italiens unga saknar arbete, räntan går upp och småföretagen, Italiens ekonomiska ryggrad, stänger och går i konkurs. Det är omöjligt att få till en fungerande regering och komikern Beppe Grillo hotar med att lämna landet. Frågan är hur många som i själva verket skulle sakna honom, det börjar krakelera inom 5stjärnerörelsen, hans parti.
 
Andra grupper tar andra initiativ. Roms morgontidning La Repubblica har just avslutat sin kampanj för ett konstruktivt idéutbyte "La Repubblica delle Idee" i Florens. Partito Democratico har där ett starkt fäste. I den stan hyllar man skönheten, La Bellezza, i sina rop på förnyelse och nytänkande, nu framförda i seminarier och event. Rätt inspirerande med en morgontidning som går ut så stort med en debatt på viss nivå. Och vem förvånas? I den italienska politiken har skönheten och ilskan förenats tidigare.
 
Och ilskan uttrycks. Roberto Saviano har skrivit en ny bok om drogmaffiakomplexen. Han har än en gång givit sig in i de mest gömda nedsvärtade områdena i samhället. Han orkar aktivera sin ilska och skapa överblick och insyn, dessutom på bekostnad av sin personliga frihet i vardagen. Jag får återkomma när jag läst.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0