Vatikanens svarta affärer i ny bok

Om ett par dagar kommer en bok i Italien som Vatikanen helst inte vill läsa. Emiliano Fittipaldi, journalist på L´Espresso, avslöjar i boken "Avarizia" (Girighet) en rad penningbrott och ekonomiska hoppsasteg i Vatikanen. En spansk Monsignor Baldo, speciellt tillkallad av påven att se över bokföringen och rensa upp bland oegentligheterna från 2012, har anhållits i dagarna. Det som läckt ut är häpnadsväckande; pengar avsedda för barnsjukhuset Bambino Gesù har till exempel gått till att betala för bygget av ett nytt palats för Monsignor Bertone. Samme Bertone verkar ha haft en särskilt gynnad position och fått åka helikopter till sina möten, transporter som betalats ur samma humanitära post. Detta trots att Vatikanens egna rikedomar uppgår till miljarder.
 
De troendes offer till Vatikanens humanitära insatser visar sig gå till Vatikanens liv och omkostnader, eller också hamnar de som tillskott i den heliga stolens brett spridda affärsverksamheter. De många affärerna har författaren kommit åt genom att få tillgång till interna papper och revisorsutlåtanden.
 
I en intervju påpekar Fittipaldi att den nuvarande påven ju faktiskt är den som startat upprensningen, och att han sannolikt inte har med oegentligheterna att göra.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Det är ju ruggigt - att även där.....
Vill dock tro att påven är oskyldig!

2015-11-04 @ 21:44:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0