Lennart Nilsson; från föraktad till världsberömd

Lennart Nilsson har gått bort. Det var en mycket ovanlig människa. De bilder som han presenterade i sin bok "Ett barn blir till" på 60-talet bröt ny mark. Han hade skapat dem i en enkel (och ganska rörig) källarlokal på Karolinska, där han genom en god kontakt på patologen kunde få tillgång till de preparat och underlag han behövde.
 
Allmänheten såg hans unika prestation och boken blev en världssuccé. Han hade visat saker som rörde alla människor på djupet, bilder som ingen skapat förut. Inne bland de medicinska etablissemanget tog det längre tid att acceptera hans storhet. En professor i Uppsala sa på 70-talet med en avvisande min att hans bilder "inte var särskilt märkvärdiga". Han var ju ingen forskare. Fotografer hade ingen status att tala om.
 
Lennart Nilsson förstod aldrig hur man spelar Allan. Han var en ytterst blygsam och vänlig man, samtidigt som han visste vad hans bilder åstadkom. Han var fascinerad av dem, på ett nästan barnsligt sätt, och när jag en gång på 80-talet ville låna en bild till en populärvetenskaplig debattbok som skulle ges ut i regi av dåvarande Forskningsrådsnämnden, ville han påpeka hur mycket det hedrade honom. Han sa sig stå i tacksamhetsskuld till forskarvärlden. Det var tankeväckande. Hur kom det sig att han skrev ned sin egen status så till den grad?
 
Han blev också känd för sin oerhört kräsna granskning av sina kopior. När Moderna Museet planerade sin utställning "Vetenskapens nya bilder" 1972 (Pontus Hultens sista på Moderna) var det självklart att en kollektion av Lennart Nilssons bilder av människan skulle ingå. Min del i det hela var att redigera katalogen. Spänningen steg när det återstod två dagar innan utställningen skulle öppna. Ingen Lennart Nilsson syntes till. Det gick en dag till och till slut kom bilderna. Men Lennart Nilsson godkände inte alla kopior utan kopisten fick återkomma dagen därpå sedan han gjort nya kopior. Och alla kunde dra en lättnadens suck. Bilderna var fantastiska.
 
Med tiden blev han hursomhelst godkänd också i akademiska kretsar som drog nytta av hans arbeten. Japanerna hade ju levererat sitt starkaste mikroskop till denna världsberömda fotograf utan kostnad, och det stod nu i samma källarlokal. Det gjorde att Lennart Nilsson bl a lyckades visa hur SARS-viruset såg ut, en uppmärksammad prestation. På samma sätt studerade och visade han HIV och annat svåråtkomligt material.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

En beundransvärd person!

2017-01-29 @ 15:13:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0