DN-ledare: "Pittoreskt å puttrigt Italien är problemet"

 
En hastig ledare publicerades idag den 5 februari 2018 i Dagens Nyheter. Den handlar om Italien och dådet i den lilla staden Macerata häromdagen. En galen man sköt då mot 6 personer, alla med mörk hudförg. Ungefär som Ansonius på sin tid här hemma. Ett rasistiskt dåd.
 
DN försöker sig först på en analys av den lilla Italienska staden Macerata. Där görs försök till marknadsföring av stan (helt naturligt, kanske, sedan stan i en turistanalys häromåret befanns vara Italiens mest trivsamma). Man "säljer in" sin vackra natur och sin kultur. Man har nämligen en celebritet från 1500-talet. DN beskriver det hela lite avmätt.
 
Sen tycker DN att "det provinsiella är inbyggt i Italiens själva DNA", och att "baksidan av lokalpatriotismen är misstänksamhet och fientlighet mot det annorlunda". Av detta följer enligt DN att den "pittoreska puttrigheten är en del av problemet". Man förstår att det handlar om isolering, en åldrad befolkning etc. Alltså skulle en gammal bymentalitet i Macerata förklara galningen som sköt, om man hårddrar det. 
 
Nu hör det till saken att skytten i Macerata är en känd medlem i Lega Nord, partiet vars ledare Fontana häromdagen offentligt svamlade om att skydda "vår vita ras", vilket naturligtvis väckte avsky. Och under tiden vässar Lega Nord och Forza Italia (Berlusconis hejaklack) tänderna och satsar järnet på det kommande valet i mars. Detta sker inte helt och hållet i det fördolda; synligheten är fortfarande Berlusconis bästa gren. Om detta borde det talas och analyseras. Men att så snabbserverat förknippa den lilla stan Macerata och dess stolta befolkning med problemen bakom skjutningen häromdagen, det är att göra det för lätt för sig och torde vara stötande i Macerata om de läste DN. Problem finns förvisso i Italien, det finns rädsla för det okända, det dräller av korruption, det finns misstänksamhet mot eliten, och det finns främlingsfientlighet. Men dessa problem och deras uttryck i det italienska samhället är en vida mer komplex historia än den som ges i DNs ledare idag.
 
Annagreta
 

Kommentarer
Postat av: Ingar Gadd

Bra rutet! Lägg in det på Twitter och fb tycker jag!

2018-02-08 @ 19:42:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0