Mary Beard om kvinnorna och makten

Mary Beard är ett fenomen. Hon vet allt om antikens kvinnor och män, och om villkoren dem emellan - och hon visar hur attityder och värderingar genom årtusenden förblivit oförändrade. Hon är professor i antikens kultur vid universitetet i Cambridge, England, och har alltså kläm på klassisk arkeologi och litteratur. Hon gillar särskilt det gamla Rom, och vet allt om Pompeji, för att nu nämna ett par nedslag i produktionen.
 
Det är hennes berättarkonst som gjort henne berömd och som gjort henne så älskad. Här kommer en dam runt de 60, med flygande grånat hår, utan större petighet vad gäller kläder och framtoning, men med ett desto större glöd i berättandet. Hon skriver böcker, håller föredrag, gör TV och reser runt i sin egen forskning dessutom.
 
Nu har hon gett ut ett par föreläsningstexter under rubriken "Women and Power", finns också på svenska sen nån vecka. Där går hon igenom ett par maktfaktorer med elegans, humor och vass blick. Något som alltid villkorat makt, skriver hon,  är kvinnors röstläge - det måste sänkas till mannens röstläge för att räknas. Så var det i det gamla Aten och så är det än idag, skriver Mary Beard. Att maktinnehav hör ihop med den mörka manliga rösten; det visste Margaret Thatcher, som tog tallektioner för att kunna morra lagom mörkt. För ökad respekt. Rolig är också Beards berättelse om hur Medusagestalten kan användas idag för att ta ned en kvinna från pedistalen. Både Angela Merkel och Theresa May har i ironiska comic strips fått finna sig i att "förväxlas med" Medusa,---hon var ju farlig och helt omöjlig att ha kvar i verkligheten.
 
På den mörkare sidan finns fakta - utanför den här boken - om hur Mary Beard själv förföljs av hot och trakasserier; hon har i en av sina bloggar citerat ett antal av de mailade språkövningarna. Det är skrämmande läsning. Mary Beard hör till dem som inte håller tyst om vad som skrivs om henne i sociala media. Hon sparkar tillbaka så gott det går och ger allmänheten insyn i eländet. Hon menar i boken att Power borde bli ett verb i stället för ett substantiv. Det känns som en tanke utanför boxen, typiskt för den här spännande människan.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0