Osäkerheten, det nya svarta

 
Bernhard har fått jobb på Cambridge Analytica. Han ska agera bromskloss. Det är ett jobb med breda marginaler som han tror sig passa bra för. Han har fått ett hemligt rum från vilket han kan följa alla kundmöten utan att märkas. Verkar då Analytica alltför djärva sätter han in en kloss mellan deras ord och deras handling. Och nu, sedan deras gamla arbetsmetoder blivit lite röjda kommer det att krävas extra mycket energi i att förnya dem. Om ledordet tidigare var under cover är det numera beyond belief. Firmans nya motto är osäkerhet. Efterfrågan har visat sig vara gigantisk.
 
Första projektet - man måste ju börja med ett projekt i måttfull skala - är språkligt. Det går ut på att mecka med tydligheten. Saker ska inte förbli stumma och osagda, nänä, inte så, de ska kunna sägas men de ska inte kunna begripas. Det är själva grejen. Osäkerheten är det nya svarta, säger Cambridge Analytica. Därför har en hel skock utbildningsinsatser startats, där man lär ut språklig ambivalens. Bernhards roll där är att motverka eventuell stringens hos deltagarna. Beställarna är mest politiker - där verkar företaget ha pejlat in rätt kundkrets. Politikerna som anmälde intresse åberopade trista erfarenheter av tydligheter, som de sedan fått äta upp, och ville nu lära sig tänka brett och suddigt.
 
En av lärarna gav då en kurs i sportspråket, som dessutom rent allmänt förknippas med positiva vibbar. Dess mjuka mångtydighet har ju nu senast kunnat avnjutas på OS där bl a vädret och vallningsbetingelserna ändrades hela tiden på herrarnas tremilen. Där fick ju deltagarna och kommentatorerna absolut inte lova för mycket utan i stället hela tiden sätta kryss för dagsformen, kornsnön, vallarteamet, nattsömnen, magen och Gunde Svan. Rena drömexemplet som kursmaterial.
 
Deltagarna fick sedan göra en extratenta. De skulle träna kommunikativ fåordighet, klokt nog som överkurs. Det är ju inte alla förunnat att kunna vara kortfattad och samtidigt otydlig, men kursen visade upp några lysande exempel inpelade vid målgång  efter herrarnas masstart i skidskytte från 2011. Det måste påpekas att det kursavsnittet var frivilligt.
 
Bernhard hade en del att göra också på rasterna då deltagarna trodde sig kunna slappna av och prata hur tydligt som helst. Men si det gick inte för sig, menade Bernhard, tänk på att som politiker måste ni vara beredda att också på fritiden kunna avge svajande svar, helst kryddade med några ord om framtiden som ju brukar ligga långt fram.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ingar Gadd

Visserligen är han världsmästare i pessimism men ska han verkligen låna sig till detta? Makalöst bra satir! Sälj den till Focus!

2018-03-25 @ 22:14:48
Postat av: Berith Elisabeth

Du måste sammanställa dina Bernhard-stycken till ett häfte. Jag lovar köpa det första exemplaret och sen binda in det.

2018-03-26 @ 21:28:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0