Antiken är inte cool

Kan man likställa antikens kultur med en gammal stubbe? Har den en gång för alla lämnat sitt bidrag? Är vi färdiga med den? Är den inte cool nog längre att tillåtas ha en roll i historien?
 
Så säg: vad susar pinjeskogen? Vad lämnar den efter sig? Vad minns människan av den tid då furan stod kvar med sina vindpinade och så småningom svartnande grenar? Kvar stod den vittrande stubben. Sakta men säkert kom nya växtligheter och byggde vidare på den mark som fanns. Tiden själv fortsatte sitt beredningsarbete, fram och tillbaka, och kulturen fortsatte att då och då ta sig friheter eftersom det är dess mening. Ibland tycktes samhällen krisa, men kvar fanns ändå en gammal antik kunskapsgrund att betänka, om så bara i protest mot det nya ytliga och distanserade.
 
Det som är gammalt döljer ofta en och annan överraskning. I min gamla granstubbe finns otaliga insekter och larver som ser ut att trivas och utvecklas. De skyddas på vintern av värmen från den gamla stubben och flyger ut som fjärilar med estetiskt manande budskap. Samtidigt kryper en timmerman fram med sina långa spröt och spanar ut över sin domän; kaxig och hungrig på det nya och vacker som en dag. 
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0