Antimateria och svarta hål i november

November är ingen munter månad. Dystra saker infinner sig, t ex mörker och negativt tänkande. Det nyaste är att man också upptäcker svarta hål och antimateria just i dessa dagar. Är det inte passande?

Det är bl a några svenska partikelfysiker som framkallat lite antimateria på anläggningen Cern i Geneve. Fenomenet var inte långlivat, visserligen, enligt uppgift stannade antimaterien endast en bråkdel av en sekund, men ändå. Antimateria i november. Känns rätt.

Närapå samtidigt meddelas från NASA att man siktat ett svart hål i vardande ganska nära oss - avståndsbeteckningen ska dock inte övertolkas. Hålet beskrivs som ett ungt svart hål, "a baby black hole". Det verkar vara resultatet av en kosmisk explosion år 1979 som en amatörastronom såg och rapporterade. Nu har långvariga (professionella) studier av bl a röntgenstrålningen på ort och ställe visat att det rör sig om ett svart hål, dit rester från explosionen mm rasar in.

Forskarna som jobbat med hålet kom loss på en nätsänd presskonferens från Kalifornien och sa saker som "vi har att göra med det ultimata fängelset". Låter det muntert? Fastän, det måste jag säga, forskarna som uppträdde verkade taggade. Hålet heter numera 1979C och ligger 50 miljoner ljusår bort. På behörigt avstånd, alltså. Lika bra det. Eller hur?

Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0