Hängbron vid Portogalete, häftigt världsarv
Det är ingen liten leksaksbro, det här. Den stod färdig 1893, ritad av Eiffels kompis de Palacio, byggmästaren hette Armodin. Det är världens första hängbro med kommunikation mellan tornen. De 4 tornen är cirka 50 meter höga, och "gondolen" som transporterar bilar och folk över vattnet i gatuplanet är 15 meter lång. På bilden står "gondolen" längst till höger, man ser det vita taket.

Den stora hamnen i Portogalete var livsviktig för Bilbao när industrialismen slog till; de många järnindustrierna behövde utförselväg - liksom alla andra handelsvaror. Samtidigt behövde man förbindelse mellan de båda stadsdelarna, det var otidsenligt att fortsätta ro över i små båtar, tiden och utvecklingen krävde en bro. När man äntligen löste frågan var lösningen en teknisk sensation. Bilbaos hängbro var en unik ingenjörskonst, idag finns bara en handfull liknande broar i världen, alla med Bilbaos idé som inspiration. Under inbördeskriget fick bron stora skador 1937, men den byggdes upp igen två år senare. Bilbaos hängbro är världsarv idag.

Tiden var ju speciell; den tekniska utvecklingen var snabb, fantasieggande och lovande. Andrée gjorde sin ödesdigra ballongresa (1897) samma år som man i Stockholm hade den stora konst- och industriutställningen på Djurgården. Där reste sig Ferdinand Bobergs teknikpaviljong, nästan lika märkvärdig som hängbron i Bilbao, fastän mera kortlivad.

(Jag kom att tänka på att den svenska uppfinningen blixtlåset väl låg och grodde som en idé på den här tiden, men det tog några år innan det blev patenterat)

Dagens tekniska kultur manifesterar sig också i Bilbao. Den strävar bara delvis åt samma håll som 1893. Guggenheimmuseet i Bilbao har järnbalkar i former som liknar hängbrons, men de är inte raka utan böjda, smidiga och inte i blickfånget. Det böljande taket är klätt med sidenliknande grå titankvadrater, hoplödda som ett lapptäcke, enfärgat, elegant. Den baskiska egensinnigheten står sig, det känns bra. Djärvt. Beundransvärt. Hola!

Annagreta

Kommentarer
Postat av: Barbro

Wow. Teknik och konst går hand i hand. Bron som sammanbindande element. Kommunikation. Är det inte fantastiskt att få resa och se. /Barbro

2010-10-13 @ 09:25:26
Postat av: Ingar Gadd

En sådan vacker bild du åstadkom av bron! Det var allt en highlight det också, tycker medresenären Ingar

2010-10-13 @ 20:34:19
Postat av: Anonym

Men hur sjutton kommer man upp i själva gondolen? Måste säga att jag får lust att undersöka detta på plats!Själv har jag nyligen promenerat på hängbron över Handölsforsen i Jämtland. Gångbrädorna var våta av nyligen smält frost. Vi gick en och en, och tog nya tag om brons kättingrelingar för varje steg. Bron gungade. Forsen forsade förbi nedanför. Runt ommkring: blå himmel, sprakande höstfärger och vindstilla. Vacker! Det också. /Cecilia

2010-10-16 @ 08:44:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0