Sydpolen för 100 år sedan

I morgon den 14 december är det hundra år sedan Roald Amundsen och hans fyra kamrater, Sverre, Olav, Oscar och Helmer nådde Sydpolen. Den 14 december 1911 var det kallt och disigt, och det blåste kraftigt, det ser man på den historiska bilden. Det var Helmer som tog det suddiga fotot av sina fyra kompisar intill flaggan, han använde Olavs enkla kamera. Amundsens egen kamera, sannolikt av bästa märke, hade gått sönder. Den norska flaggan står rakt ut i vinden, monterad på den bambukäpp man målmedvetet fört med sig de 110 milen från basen.

Amundsen reser ett litet tält där han placerar ett par skor och några mätinstrument plus ett litet brev till Scott. Triumfen är total. Norrmännen är först på Sydpolen; engelsmännen blir blåsta på konfekten. Ett grymt nederlag för den stolta brittiska expeditionen som drog sina slädar själva och en tidstypisk triumf för de snabba norska skidåkarna.

I morgon ska Jens Stoltenberg ta sig en skidtur från den amerikanska basen på Sydpolen, närmare bestämt 350 meter tur och retur. Så långt från den geografiska Sydpolen ligger nämligen basen. Det är svinkallt just nu; drygt 30 grader Celsius. Förmodligen medför han också en flagga.

USA:s National Science Foundation satsade pengar på den här basen som byggdes till det andra geofysiska året 1957/58. Då gjorde också Sverige sin insats med en övervintrande polarexpedition, till Nordostlandet norr om Spetsbergen. Där deltog också Eric Dyring, för att sköta mätningarna av kosmisk strålning. De andra 12 deltagarna - svenskar, finnar och schweizare plus fem grönlandshundar - skötte norrskensstudier, ozonmätningar, insamling av meteorologiska data mm. Där var det också kallt, inte minst beroende på blåsten; i medeltal 19 meter per sekund.

Jens Stoltenberg får lov att ta på sig ordentligt nu när han ska åka skidor till polen. Idag lär kamerorna fungera.

Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0