Italiens kvinnor protesterar, se non ora, quando?

Ja, nu är måttet rågat. Italiens kvinnor har fått nog. Den 13 februari gjordes en landsomfattande manifestation för att uppmärksamma kvinnans situation i Italien. Uppåt en miljon tjejer gick ut i sina resp städer och antog mottot "Se non ora, quando?" dvs Om inte  nu så när? Man vill ha förändringar i sättet att se på kvinnan och sättet att värdera kvinnan och hennes arbete. Mottot är lånat av författaren Primo Levi, som skrev en bok med den titeln om sina erfarenheter från judeförföljelserna.

I helgen som gick fortsatte rörelsen, nu med ett "konstituerande" möte i Siena, , där tongivande kvinnor från alla politiska och kulturella plan ledde en dagslång rad framträdanden som också TVsändes. Där framfördes krav på (i stark sammanfattning) likabehandling lönemässigt, fler arbetstillfällen och bättre barntillsyn av representanter för alla regioner och städer, plus poltiska partier, LOs representant m fl. Cirka 2000 personer (inkl män) kom till mötet. Nu vill man ena kvinnorna över intressegränserna, hålla ihop för att förändra den rådande politiken. Berlusconis Ruby-affär (minderårig som lockades till hans hem) pågår sedan länge, nu i form av utredningar occh försök att gira undan de rättsliga anklagelserna mot Berlusconi. Den och alla andra kvinnoaffärer i premiärministerns välde är också med i bakgrunden när Italiens kvinnor vill återta sin värdighet och bli behandlade som människor i stället för som handelsvara. Om man ska nämna något är det väl de s k veline, dvs unga vackra flickor som lockas att exponera sig i olika värdelösa sammanhang i B:s TVkanaler.

Imponerande är den vikt man nu lägger vid sammanhållning och att man betonar en lågmäld ton i stället för agressiviteten som onekligen ruvar runt hörnet, och så lätt kommer fram i förgrunden. Nästa steg blir att samlas i höst igen.

Den internationella nyfeminismen har onekligen fått bränsle från högre ort; alla de högt uppsatta männens kvinnoaffärer med våldsamma inslag har ju kommit tätt. Tydligt är också att det juridiska systemet alltför gärna verkar hitta utgångar ur knipan; vare sig det rör sig om läckornas herre, europapengarnas herre eller den italienska herrn "cavaliere", karln som onekligen saknar motstycke. Bakom de italienska damernas ilska ligger också en lång tradition av kvinnan som bortglömd "hemsamarit". 60% av alla som disputerar i Syditalien är kvinnor.

AnnagretaKommentarer
Postat av: Ulla Björklund

Underbart att höra att det rör på sig. Jag har en känsla av att det gör det på många håll. Det ger hopp.

Ibland behövs det en Berlosconi et consortes för att väcka motkrafterna. Tack för den rapporten!

Ulla

2011-07-12 @ 23:16:21
Postat av: Sandra W

Varför har jag inte hört talas om det här förut? Blir irriterad över att det inte rapporterats mer om detta.

2011-07-17 @ 13:16:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0