Bokens Dag i Uppsala

Uppsala firade Bokens Dag 19/11. Intressanta författare hanterades av ovana och osäkra värdar. Musik spelades av Trio X med den äran. Så lyder kortversionen.
 
Peter Fröberg Idling, Johanna Koljonen, Mattias Klum, PC Jersild, Bodil Malmsten och Johanna Ekström. Ingen dålig blandning. Den läsvänliga publiken lyssnade ivrigt, och säkert såldes också många böcker nere i foajén.
 
Ett evenemang med boken i centrum är en kulturell manifestation. Det var arrangören UNTs kulturchef och dess politiska skribent som i år ledde det hela. De inledde med att tala lite allmänt med varandra om berättelsens betydelse. Det tog tid och nötte på publikens förväntan som var inställd på att se och höra kvällens huvudpersoner, författarna. När det äntligen tog slut med småpratet gick det ett sus genom publiken av lättnad.
 
Författarna gav sina korta introduktioner på olika sätt, mest engagemang skapade en humoristisk PC Jersild, och mest skrämmande var Johanna Ekström, tätt följd av Mattias Klum. En kall hemmiljö och en alltför varm global miljö, lika skrämmande båda. Musik avrundade kvällen elegant, musikerna fick applåder och sen trodde vi att programmet var slut. Men se då skulle de två kvällsledarna samtala igen. Det hade en utvärdering sinsemellan där framme. Till slut konstaterade den ena att hon var lycklig.
 
Bokens Dag har blivit ett begrepp och den drar stor publik. Många vill se och höra sina favoritförfattare eller åtminstone de skribenter som alla andra talar om. För böckernas upphovsmän är det också god PR. Genren är ganska ny och eftersom man inbjuder ett antal författare måste tiden användas väl. Det är helt OK att författarna är blygsamma och lågmälda, trevande eller förargade, det är deras rättighet att vara sig själva. Men arrangemanget som sådant får inte vara trevande och osäkert, det ska ju propagera för boken och läsandet med iver och kvalitet i uttrycket.
 
Annagreta Dyring

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0