Katten finns både här och där enligt årets fysikpris

Ett spännande område, kvantfysiken. Årets Nobelpris i fysik rörde sig i både stort och smått, mest smått. Saker både finns och inte finns. Som Schrödingers katt, hon/han som var både levande och död. Dessutom kan saker finnas på fler platser än bara en enda. Samtidigt. Nu var det herrarna Serge och David som kommit en bit på väg in i kvantfysikens värld. Som tur är finns båda två i verkligheten och kommer till Stockholm i december.
 
I förlängningen av denna upptäckt kommer våra datorer att svara på knapptryckningarna extremt snabbt och utföra alla sökningar och lösningar bokstavligen innan vi hinner blinka, det antyddes i alla fall i mediasändningarna idag. Kan låta lite hektiskt, känner jag. Det andra som herrarna förvarnade om var att framtidens klockor kommer att kunna bli obeskrivligt exakta.
 
I går var det  medicinprisets tur. Stamceller har befunnits vara pluripotenta. Känn på den! Det ger prestigepoäng att inkludera detta ord i det egna vokabuläret. Utvecklingen kan vara tvåvägs, från stamcell fram till ett nytt friskt organ eller från till exempel en hudcell tillbaka till den allra första början som stamcell. Tanken svindlar.
 
Sammantaget är de två prisen som hittills tillkännagivits väldigt fantasieggande, de kunde varit science fiction. Vi vill alltid veta vilka tillämpningar man ser i framtiden, vilken praktisk nytta världen kan vänta sig av det upptäckta. Men kanske skulle vi lika gärna fråga hur arbetet fram till upptäckten sett ut, vilka misstag som gjorts, vilka samarbeten som uppstått - och brutits - och hur det akademiska livet sett ut under tiden plus vilken attityd de medelstilldelande instanserna visat. Det kan verka som om allt varit solsken fram till belöningen, men så är det inte alltid.
 
Min katt finns i alla fall och han är säkert pluripotent om det kniper. Just för tillfället sover han tungt i något som ser ut som framstupa sidoläge. Vi andra hetsar upp oss över Nobelprisen.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0