Thomas Steinfelds höstbetraktelse

 
Det finns ingen tidningskris, menar Süddeutsche Zeitungs kulturchef i dagens DN.
 
I korthet skriver han såhär och riktar sig till morgontidningarnas ledningar:
 
Sluta härma sociala medias upplägg med korta nyhetsmeddelanden, snuttar och citat. Satsa i stället på kvalitet och intellektuell skärpa i fylliga bakgrundsteckningar, analyser, kåserier och recensioner.
 
Tidningen som kommer varje morgon behöver inte poängtera nyheterna i alla stycken, det tar andra media hand om, menar han. Det är fördjupningen som tidningen är bäst på att ge, i stället. Han pläderar för kultursidorna, det är där tidningens intellektuella udd märks, det är där samhället reflekterar över sig självt. Hög språklig nivå är centralt i sammanhanget, menar TS.
 
Skön läsning, inget hymmel. Det skulle vara intressant med en internationell överblick över läget och ta del av eventuella försök till satsning i Thomas Steinfelds anda.  Idag finns tidskrifter som ger ambitiösa journalister chansen att drabba läsarna med mer än snuttar. De stretar med svag ekonomi - men de försöker ändå.
 
Bilden från denna höst visar en dagliljas blad som börjar säcka ihop. Det ska alltså inte tidningarna göra, enligt Thomas Steinfeld.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ulla Björklund

Läste också detta och gladdes. Det var som att andas frisk morgonluft. När man tänker efter är ju detta som TS säger självklarheter, som tidningsledningar tänkte till frukost varje dag. Men räknenissarna tycks ha invaderat även de journalistiska strategierna och belamrat synfälten.
Ulla

2012-10-25 @ 22:55:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0