Juridiken som politikens lakej

Nu är de släppta, de två sista tjejerna i Pussy Riot. Inte av domstolen, utan av Signor Putin den allsmäktige. Samma gäller Chodorkowskij och tusentals andra.
 
Deras frigivning beräknas tillföra Ryssland goodwill. Se härskarens humanitet! De fängslade behövde inte ens begära nåd, de blev benådade ändå! Han vet, Putin, att ingen opponerar sig när friheten ersätter fångenskapen. (fast det gjorde Pussy Riot, utan att bli hörd)
 
I själva verket gick det ju till på det spegelvända sättet när de dömdes; det var inte juridiska domar, utan politiska. Putin blir rasande om man sjunger regeringskritiska sånger i kyrkan.
 
Också i den nya cyberrymden är makthavarna hotfulla. De stora jägarna där har politisk maktbefogenhet. De vidgar hotfullt sitt revir och lagstiftarna ser på. De säger att de måste veta allt, genast, för att rädda medborgarna. I USA sitter 40 000 personer i NSA och söker efter bovar i cyberrymden. Det räcker inte.
 
Hur ser det ut då dessa kontrollfreaks vill vinna poäng? Om de känner ett behov av att återvinna lite PRbalans? Skänker de tillbaka lite integritet till medborgarna utan förvarning, bara så där? I så fall skriver de kanske längst upp på min TVskärm: "Du som får detta meddelande, du är befunnen ointressant. Bekräfta omedelbart". Då kommer vi att vända oss om och undra till vem vi ska bekräfta. I den ovissheten får vi sedan leva. Vår osäkerhet är kontrollanternas våta dröm.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer
Postat av: Ulla Björkklundjörklund

Liksom Stasi måste de 40 000 kontrollanterna visa att de gör nytta för skattepengarna. Vad allt kan de inte hitta på i sin nit!! Vår svenska motsvarighet går inte heller av för hackor. De är rätt många som ska visa att de är effektiva. Bevare oss för dessa självgående monster!
Ulla

2013-12-23 @ 23:25:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0