Fängslade författares dag i rasismens tid

Fabrizio Gattis bok "Bilal. På slavrutten till Europa" är en skakande, storslagen läsning. Den italienske författaren och journalisten berättar hur det är att försöka ta sig från Västafrika till Italien, som flykting, i hopp om en bättre framtid. Han Wallraffar som flykting och blir så småningom inkluderad i slavrutten till Europa, den oerhört farliga och hänsynslösa resan genom öknen mot havet och Italien. Vi kommer de människor han möter inpå livet, vi lär känna dem och deras berättelser. Det är en oerhörd bok, och dess verklighet är nutida, den pågår, det som skildras sker nu.
 
Denna vecka ger DN en serie artiklar med bäring på fredagens tema den 15 november, Fängslade författare. De två första gäller ryska fenomen, först Arkadij Babtjenkos artikel om den växande rasismen i Ryssland, och Pussy Riot-medlemmen Nadezda Tolokonnikovas brev om sin tillvaro som förödmjukad fånge i dagens Ryssland. Också dessa skrämmande berättelser gäller vad som händer nu. Det är svårt att inse vidden av vad som där berättas. Men det är ännu inte historia och kan fördenskull inte "utvärderas". Babtjenko skriver att det kommer att behöva gå tio, tjugo år innan man kan greppa dagens hat och terror, och att vi innan dess kan skymta krigets vålnad.
 
Fler texter kommer säkert under veckan, texter som skakar och upprör och klarlägger och kartlägger och förklarar och förtydligar. Det är bra med tematiska stag i kunskapsbygget. Sannolikt är den allt grymmare hanteringen av oliktänkande och olikfärgade och olikskrivande överallt ett lika stort globalt hot mot mänskligheten som förekomsten av olika slags kemiska och nukleära vapen.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0