Jerker Virdborg och Daniel Sjölin, two darlings to kill

Ett nytt författarpar har sprängt hemlighetsgränsen och kommit ut som Mortimer, står det i DN. Det är Jerker Virdborg och Daniel Sjölin, två oemotståndligt medelålders karlar med intressanta litterära bakgrunder. Nu ska de tillsammans, under namnet Mortimer, kanske i en lya på Östermalm, skriva ihop 3000 sidor med äventyr, fast egentligen ska det handla om evolutionen. De ska inte säga emot Hawkings eller Einstein, hävdar de bestämt i dagens intervju, men "ingen av dem har riktigt rätt" säger de samtidigt. Det låter som en fullt användbar reklamtext som mycket riktigt skapar nyfikenhet. Jag hoppas på det bästa. Virdborg skrev ju för ett tag sedan en roman som var mycket bra, nämligen Kall feber. Den rörde sig också i en metavetenskaplig nivå (handlade dock inte om evolutionen), där man befriades från normaliteter och realiteter och hade rätt trevligt med det.
 
Samtidigt har dessa herrar häftiga synpunkter på dagens kultursidors kvalitet och bildningsnivå. De är kort sagt inte nåt att ha, utan bara provinsiella och torftiga inbördesbeundrarligor, säger Sjölin. Det låter faktiskt lite sant, men känns ändå väldigt överdrivet, eftersom vi fortfarande har rätt bra koll på evolutionen i tidningarna. Fast det var väl inte den kopplingen just här, kan jag tro. Nä, det är lite svårt att följa med i tankegången. Det får kanske skrivas på den stackars intervjuarens konto, fast det är ändå Sverker Lenas, en skicklig skribent.
 
Nu får vi väl läsa den första boken av denna Mortimer som heter Jungfrustenen. Under tiden får våra kulturskribenter ta skydd bakom nåt lämpligt plank och där ägna sig åt att bedöma "fiktionens fattighetsdans", som Sjölin kallar nutidens övriga svenska bokutgivning.
 
Något säger mig att intervjun inte direkt hjälper dessa två presumtiva folkräddare på traven. Därtill avslöjar den alltför mycket självupptagenhet, mitt i allt prat om att "närma litteraturen till folket". Fortsättning följer säkert.
 
Annagreta
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0