Den alltid aktuelle Thomas Bernhard

Igår hamnade han på DN:s förstasida och det förvånar förstås inte den som drabbats av Bernhardismen. Han är alltid aktuell och jag håller med Bodil Malmsten: det går inte en dag utan att jag tänker på honom. 
  Som nu med den intrikata diskussionen om Lundsberg. Jag säger bara: läs Thomas Bernhard! Han har ockå gått i internatskola. I den självbiografiska romanen "Orsaken. En antydan" berättar han om sin skoltid i Salzburg och vem kan vara mer lämpad än Bernhard när det gäller att dissekera gruppdynamiken i den typen av sammanhang?
  Tiden var visserligen en annan, men strukturer och människor förändras inte så snabbt. Den skola som Bernhard skickas till drivs under det tidiga 40-talet med nazistiska förtecken. Efter 1945 är regimen katolsk och för Bernhard är skillnaden inte så stor. Disciplin och pennalism frodas utmärkt i båda systemen.
  Nu ska ju Lundsberg öppnas igen på måndag och jag kommer att tänka på det så kallade Norrmalmstorgs-syndromet, där gisslan spontant och helhjärtat tydde sig till förövarna. Inte alla älskar sina förtryckare och Johan Rabaeus är tacksam att han kom ur skolan med livet i behåll. Men många är uppenbarligen beredda att låta sina barn fortsätta skolgången på denna skola. Trots det skamfilade ryktet och under de osäkra förhållanden som troligen följer med överklaganden och utredningar i olika instanser framöver. 
  Thomas Bernhard är ingen självplågare. Han avtäcker och går vidare.
  
Ulla
 
 
 
  
 

Kommentarer
Postat av: Annagreta

Ja, det är verkligen tänkvärt med traditioner som inte verkar försvinna och som i stället dyker upp i olika versioner.

2013-09-08 @ 16:47:31
URL: http://bookzoom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0