Observatoriemuseets höst

 
 
En symbol för naturvetenskapens historia ser ut att snart vara överlämnad åt marknadskrafterna. Det gäller Observatoriemuseet på Norrmalm i Stockholm, KVAs ärevördiga klenod som representerar sekler av akademiens betydelse för kunskapernas framväxt.
 
Observatoriet är idag ett uppskattat litet vetenskapshistoriskt museum och platsen för mångas möten med astronomin och andra naturvetenskapers utmaningar. Skolklasser och lärare har också efter beställning kunnat besöka museet och fått intressanta och uppskattade inblickar i naturvetenskapliga gåtor och upptäckter. Det hela har kostat pengar, och nu föreslår styrelsen att KVA ska avsluta hela denna sin egen aktivitet med såväl museet som skolbesöken och satsa på uthyrning av lokalerna.
 
Snart kommer KVA att hålla sammanträde. Det blir intressant att höra vad man beslutar där i ärendet. Ska man släppa taget om vad som sker i den gamla klenoden eller ska man välja att sätta ned den akademiska foten?  KVA har säkert ledamöter som inte vill ge upp så lätt. Att få ett brett engagemang för en vettig fortsättning av museets vardagsverksamhet bör inte vara svårt. Alternativet blir ett tydligt synligt fattigdomsbevis, som ser ut att ha uppkommit genom en missklädsam axelryckning.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Ulla Björkklundjörklund

Vad kan man göra för att hjälpa till att hindra denna skandal?
Det kan inte handla om så väldigt mycket pengar.
Ulla

2013-09-08 @ 19:25:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0