Kultursidorna, Astrid och Jordbrobarnen

Först läser jag tidningarnas analyser av kulturmannen och hemmakvinnan. Gammalt stoff får nya vinklar, och nya skildringar kompletteras med förakt och tillbedjan på lämpliga ställen. Lite underhållande, om än med mörka bakgrunder och reella fundament i våra liv. Skribenterna skriver på våra vägnar, även om de inte alltid hittar rätt. Då är det vår tur att komma med förakt eller tillbedjan på valda ställen. En liten behändig rundgång kan tyckas.
 
För mig är det trots allt de rena dokumentärerna som gäller; i text, foto eller film. Ta bara serien om Astrid Lindgren på TV nu i helgerna. Lysande och insiktsfullt om en författare som betytt mer än de flesta för alla barnfamiljer. Och om en kvinna som orkade kämpa mot dåtidens oerhörda halvmoral och cementerade syn på kvinnor.
 
Eller ta gårdagens repris av Jordbrobarnen, en sammanlänkad version av Rainer Hartlebs 40 år långa skildring av barnen från Jordbro. En sån imponerande skildring av vanligt folks öden, av deras livserfarenheter och deras ansikten. En i taget, ett livsöde i taget. Lugnt, utan åthävor. Riktigt berörande.
 
Ja, sen blir det ett nytt år snart. Ha ett bra 2015!
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0