Elin Cullhed dyrkar inte den litterära kulturmannen

Den litterära kulturmannen har onekligen ljuset på sig - numera också det granskande ljuset. Skribenten Elin Cullhed skriver idag i DN om de daddade kulturmännen, och hon gör det utifrån egna erfarenheter. Det mest avslöjande exemplet hon ger är hennes egen mödosamma transkription av Lagercrantz´ intervjuer med Zlatan, där resultatet går att läsa i den kända boken om Zlatan. Det var ett omfattande och intensivt arbete som gav henne muskelinflammation i händerna och drygt 9000 kronor netto. Och boken drar in miljoner.
 
Elin Cullhed är arg. Hon sammanfattar kulturmannens nedärvda och inrotade privilegier i form av en aldrig sinande kvinnlig support. Hans kvinna därhemma håller verkligheten på behörigt avstånd så att han kan författa i lugn och ro, och briljanta medelklasskvinnor korrläser och slipar hans texter till fulländning, skriver Cullhed. Till slut läser alla kulturtanterna hans texter och stöttar honom så till den grad att de är beredda att färdas långt för att se och höra honom öppna munnen.
 
Dessa kombinationer har blivit dysfunktionella, fortsätter Cullhed. Det måste bli ett slut på all denna dyrkan av den sönderdaddade kulturmannen, menar hon.
 
Fenomenet med allt kvinnligt undervärderat stöd i kulturmännens liv har gått för långt, skriver Cullhed. Hennes erbarmliga ersättning för Zlatanjobbet är belysande. I den svenska bokvärlden är ekonomisk försiktighet alltid A och O, särskilt i vad avser de redaktionella insatser som just kvinnor brukar utföra, innanför eller utanför förlaget.
 
Detta osynliga redaktionella arbete, ofta mycket krävande, är inbyggt, traditionsbundet och "naturligt". Det är intressant att Elin Cullhed orkar dra fram sin egen erfarenhet och till och med i ett fall som många bokläsare kan relatera till. Många andra i liknande situationer avstår (troligen av skamkänslor) från att berätta om sin eländiga ersättning. Och tack vare denna pinsamhetens och tystnadens kultur fortsätter dessa ojämlika litterära skapelseberättelser att tillämpas, om och om igen.
 
Annagreta
 

Kommentarer
Postat av: Fredrik Sjölin

Elin Cullhed måste svettas nåt enormt när hon i denna sommarvärme har sin offerkofta på sig.

2014-06-11 @ 18:23:55
Postat av: Magnus

Till skillnad från vad Elin Cullhed tror är de här låga ersättningarna inte könsbundna, det är ett mycket större problem än så. Fråga trettio halvetablerade frilansjournalister eller till och med doktorander – det är ibland samma personer – om deras ekonomi, och du möter en liknande bild av usla ersättningar, nonchalanta chefer/redaktörer/schemaläggare. Ganska många har påpekat hur skamligt låga ersättningarna till frilansjournalister (och andra frilansande kulturskapare) har blivit på bara 15-20 år, senast Åsa Linderborg och Malin Krutmeijer i Aftonladet, men det bemöts oftast med en gäspning, eller rent förnekande.


Det kanske är vanligare att kvinnor hyrs in för att skriva ut intervjuer eller boka upp besök när det ska göras bok eller film, men det handlar mest om en traditionellt segregerad arbetsmaeknad för just den typen av jobb. Sekreterare och översättare *är* tjejer, så anses det bara vara, särskilt på korta inhopp. Alternativet för unga män i en liknande situation är inte att bli kulturmän eller patriarker, utan de släpps inte in alls (inte om det är något slags seriöst skrivande de vill ta sig fram till i längden, i alla fall).

Kulturmannadebatten ser ut som en flock av passagerare som står och grälar på ett skepps soldäck om vilken låt orkestern ska spela och vem som snott de utlovade paraplyerna, medan skeppet håller på att få slagsida och sjunka. ;)

Jag håller med om att svenska bokförlag, tv-/filmbolag, dagstidningar m fl ofta agerar fegt och skitnödigt, men det handlar mycket om att de inte har den slags budget som aktörerna i större länder kan ha (eller deras professionalism): jämför Morden i Midsomer eller Sherlock med en svensk tv-deckare! Och att kultur har låg status över huvud taget i Sverige.

2014-06-18 @ 03:26:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0