Europavalets stora segrare heter Matteo Renzi

Ingen hade trott att Italiens nya premiärminister Matteo Renzi skulle få ett så massivt stöd i EUvalet. Hela 40,8% var före valet en totalt "omöjlig" siffra, även i Partito Democraticos egna led.
 
Den största mothuggaren, missnöjets främste talesperson Beppe Grillo, sjönk till 21% och Nuovo Centro Destra till 4%. Tidningarnas förstasidor skriver bl a "Grillo Asfaltato",  och "Jordskredsseger för Renzi". Den europeiska eftervalssituationen kommenteras med "Jordskalv i Paris och London". Analyserna är - sedan kommentatorernas hakor intagit sin vanliga plats i ansiktet - eniga om Renzieffekten, och konstaterar att rösterna på Partito Democratico kommit från alla samhällsskikt. Det är uppenbart att Italien sätter sitt hopp till Matteo Renzi, skrivs det. Samtidigt publicerar tidningarna bilder från entrén till äldreboendet Sacra Famiglia i Milanotrakten, där Silvio Berlusconi går in, iförd sin oklanderliga kostym, med ett fruset leende i de kemiskt utslätade ansiktsdragen. Där ska han göra samhällstjänst nu 4 timmar i veckan, i stället för husarrest, vilket var det alternativ han erbjöds när han dömdes för korruption i några skatteärenden.
 
Jag har länge följt den här killen Renzi i media och böcker (också hans egna böcker), och tycker mig se en representant för en ny typ av politiker. Han lyckas kombinera en glupande aptit på politiskt reformarbete med gott humör och lättsamt tonfall. Detta i kombination med en grym vilja att radera ut korruption och gamla privilegier ur den politiska maktapparaten. Den motvind som blåser mot sån förändringsiver och sådana idéer lär vara hårdare än man kan föreställa sig. Men nu han har av allt att döma fått många italienare att inse att han faktiskt har en chans att lyckas.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0