Joan Mirò, en lättsam typ med allvarliga avsikter

Women dreaming of escape
 
I Barcelona ska man inte missa Joan Miro Foundacion. Ett berglandskap med utsikt över havet, i den resliga grönskan, och ett museum med den största samlingen Miroverk. Joan Mirò föddes strax utanför stan och hedras nu på stans vackraste plats.
 
Miro var en tidstolkare, en känslig själ som gärna skämtade. Samtidigt målade och skulpterade han med den allra största koncentration och målmedvetenhet. Skulpturerna varierar i stil och allvar; där finns experimentell keramik, stora offentliga installationer, bl a en där kvicksilver färdas i en elegant spiral ner i ett osannolikt stilla "hav", och där finns skulpturerna döpta till Hans Majestät Kungen, H M Drottningen och H M Prinsen, vilket i realiteten är tre långa träplankor i varsin slitna framtoning som utan tillstymmelse till behag lutar sig mot en tom, vit vägg.
 
Det gällde att försöka något nytt, byta ut det gamla.10- och 20-talen behövde nya konstnärliga toner och "danser". Fram till 1925 målade Mirò ofta porträtt, både realistiska och mera experimentella. Bildernas naivitet utmanade. Sen, år 1925, beslöt han "döda måleriet" och övergick då till experimentella former, drömfragment och lekfulla skulpturer och grafik.
 
Tavlan på bilden heter "Woman dreaming to escape". Den är rätt stor och blev genast min favorit  då jag besökte plejset under den gångna helgen. Det är också något visst med hur han döper sina verk. Ingen kan lista ut vad de kan heta i förväg. Han leker med oss redan i detta. En överraskning extra. En lätthet i tilltalet, och en seriös nyskapare på samma gång.
 
Annagreta
 
 

Kommentarer
Postat av: Ingar Gadd

Den första Miro jag såg var i Ingmar Hedenius arbetsrum i Villa Hemgården (?) när jag tenterade för 1 betyg i praktisk filosofi tidigt 60-tal. Poesi och musik fanns väl hos dem båda. Jag tycker den flyende kvinnan verkar gå på händerna ...

2014-09-27 @ 21:35:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0