Från Hawkings svarta hål till Kafkas skalbagge

Fysik-oraklet Stephen Hawkings har kommit på nåt igen. Informationen som slinker in i ett svart hål lämnar kvar spår av sig utanför hålet. Informationen försvinner alltså inte helt vilket man trodde förr. Detta anses ha stor betydelse.
 
Vi som inte är så berörda av detta nya fundament i fysiken får hålla till godo med mera närliggande svärtade fenomen. Det står i tidningen idag att Putin agerar hipp som happ, improvisatoriskt alltså. Det fanns säkert en kurs i improvisation på KGBs fortbildningsbyrå. Den gick han. Ruling by Surprising, hette den. Sen gick han en kurs i manipulation som hette The Making of a Public Opinion, och en som hette How to Talk to Kardinals without Really Trying.
 
Det beteendet påminner i sin tur om vad som sker inför publiceringen av den fjärde millennieboken. Texten får inte smita ut innan Den Stora Publiceringsdagen, är det bestämt. Förhandskommentarerna fick lov att göras utan den minsta vetskap om bokens innehåll. Inte heller kritikerna verkar få läsa den innan publiceringsdagen (?), vilket annars är regel. Danska media blev sura och bojkottar boken. Men vänta bara. Endera dagen sprutar alltihopa ut ur de svarta förlagshålen i ett universellt fyrverkeri. En inverterad svartahåletupplevelse.
 
På detta tänkte jag idag då jag hörde en kulturvarelse i radion läsa en bit ur Kafkas Förvandlingen. Där vaknar huvudpersonen som skalbagge, utan minsta förvarning. Många litterärt komplicerade typer har sedan dess försökt förstå vilken information som sparats i detta verk och hur den i så fall ska tydas, nu då den faktiskt finns kvar.
 
Ja, så kan det bli. Det får räcka med gåtfulla infotransporter för idag.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0