Sara Danius och jättehumlan Bombus Dahlbomii

Sara Danius slog till på Nobelfesten. Den modemedvetna akademisekreteraren kom i en magnifik klänning, en stormönstrad sak med långt släp. Som ett statement, ett glatt och påpassligt bevis på kvinnlighet och kraft, också i akademien. Svenska akademien behöver säkert detta utrop, som motvikt mot alla pretentiöst verkande framtoningar vi bjuds av dess manliga ledamöter. Frack och akademi har ju växt ihop som pompöst maktmedel, det syns ju också i andra akademiska sammanhang. De seriösa pretentionerna gör sig kanske bäst i frack. Inte undra på att Sara Danius behöver slå till ordentligt med en kraftigt synlig motsats då hon representerar sin uppdragsgivare.
 
Samma pampiga framtoning visar den chilenska humlan Bombus Dahlbomii. Hon är också väldigt synlig. Mats Ottosson skriver om denna magnifika humla i det nya numret av Fauna och Flora. Bombus Dahlbomii fick tidigt människorna uppmärksamhet; man trodde till och med att hon var gudomlig och att hon föddes ur daggdroppar. Dess honung gavs till sjuka och ingen kunde nånsin tänka sig att döda en sån humla.
 
Bombus Dahlbomii är störst av alla humlor,  flera centimeter lång, och bär en lysande orange päls. Naturligtvis, frestas man skriva, är hon hotad. Hon har fått konkurrens av de vanliga humlorna och behöver därför räddas.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: Iingar

Tror Sara D skulle gilla analysen och parallellen. Var ser man såna humlor.

2015-12-16 @ 20:27:51
Postat av: RM Helleday

Magnifika exemplar båda två!

2015-12-16 @ 20:45:49
Postat av: Ellinor

Ett praktfullt rosenblommigt släp på en ståtlig kvinna blir onekligen ett statement när hon omges av det massiva svartvita pingvinberget med sina ynkliga skört. Svetlanas diskreta byxdress blev också ett sorts statement.
En humla som heter Dahlbomii måste väl vara döpt av en svensk?

2015-12-17 @ 10:31:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0