Europas chans till ansvar

La Repubblicas chefredaktör Ezio Mario diskuterar Europas senaste beslut  i tidningens TVsändning idag. Beslutet gäller den europeiska hållningen till migranterna; att ta emot några immigranter eller inte alls ta emot några. Ta en liten kvot eller inte. Visa ansvar eller inte.
 
Det handlar inte om solidaritet, säger Ezio Mario, det är en fråga om ansvar. Vi ser hur England, Irland, Danmark och de östeuropeiska länderna sluter sig bakom "lepenismen", influerade av Le Pen och Lega Nord. Europa lät rädslan och nationsintressena tala, och den diskuterade överenskommelsen (40 000 flyktingar på två år mottagna i Europas länder enligt ett kvotsystem) decimerades till att länderna slipper fasta kvoter och ska i stället lita till den goda viljan.  Denna överenskommelse från den gångna nattens diskussioner är ingenting värd i realiteten, enligt La Repubblica.
 
Ezio Mario är upprörd. Normalt är han ytterst välformulerad, återhållsam med orden, väger den noga, Nu påminner han till slut om vilka proportioner vi hanterar; "Medan 800 dör på Medelhavet på en gång, i en av många katastrofer", säger han, "diskuterar det förmögna kulturellt högtstående Europa hur man ska kunna mota bort 40 000 som flyr för sina liv".
 
Har vi inte sett liknande bortvända ansikten tidigare? På närmare håll? Fast då var det judar som flydde, och avståndet bevarades, både mentalt och geografiskt.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Bedrövligt!😡

2015-06-27 @ 18:16:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0