Sårad Stig Larsson och frustande Jan Guillou

Gudarna ska veta att herrarna i kulturhagen har blivit provocerade på sista tiden. Den ena, Stig Larsson, blev dessutom riktigt ledsen och skrev "motvilligt" om detta i Expressen, fast klart och tydligt. Han som gillade Ebba W-B, skrev han, var bedrövad efter påhoppen. Han hade inte de böjelser för småflickor som hon skrivit att han hade, förklarade han. Angreppet var desto svårare att svälja eftersom han hade haft henne (E W-B) som sitt utvalda bröllopsvittne. Han kände sig tvungen att skriva i Expressen nu för att försvara sin heder. Han ville inte vara spottkopp i debatten om kulturmannen, skrev han. Ganska sympatiskt, mitt i allt. Tyckte jag. Men det hela blev successivt väldigt privat. Stig Larssom skrev till och med lite ömkligt om sin egen död och vilka glädjescener den skulle komma att medföra på somliga håll.
 
Strax dessförinnan hade Jan Guillou skrivit i Aftonbladet och försökt trycka ned Knausgård (som skrivit en osannolikt lång artikel i DN några dagar tidigare) i skoskaften. Det gick rätt bra. Guillou hade störts av att Knausgård ansåg att de svenska kulturskribenterna representerade ett lågvattenmärke ifråga om mod och tankens fräschör. Att buntas ihop med enögda och enfaldiga svenska debattörer, i Knausgårds terminologi cykloper, å nä, där gick nån slags gräns. Guillou protesterade vilt. Han, den frispråkige författaren med sina båda vidöppna ögon i behåll, stod ju höjd över såna anspelningar. Tämligen oberörbar, helt enkelt. - Knausgård skriver självömkande strunt, hette det i en sammanfattande salva. Punkt.
 
Herrarnas inlägg piggade upp; de kom ju fram i ljuset. Plötsligt fanns Guillous frustande angrepp, delvis i fetstill, och Stig Larssons vädjande drapa under lugg. Bägge två är förorättade. Ebba har onekligen lyckats locka ut ett par kulturherrar ur sina gömmor. Båda modellerna  (sårad moralist resp. självsäker poänghämtare ) har förekommit tidigare. Intet nytt under solen. Men roligare än på länge.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ulla Björkklundjörklund

Ja nog är det underhållande. För min del får det gärna fortsätta ett tag till. Vad som till sist blir summan av själva kardemumman kan man ju undra.
Ulla

2015-06-08 @ 21:23:19
Postat av: Ellinor

Underhållande,riktigt uppfriskande och lockar fram den ena efter den andre av kulturelitens män att vässa sina argument och försvar för sin självklara rätt till både beskrivningsprivilegiet och tolkningsföreträdet. Den här debatten borde få sin "summering" och analys i något av Akademiens högtidstal den 20 december! Ledamot Espmark höll förra året en intressant betraktelse över litteraturcensurens förfall och förlagens tvångströjor på författarna. Akademiens förförre sekreterare borde ha en del åsikter i ämnet....

2015-06-09 @ 10:44:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0