Ugglan Ebba, Älgen Knausgård, gäddor, fågelskådare

DNs NAMN OCH NYTT visade den 16/6 hur den aktuella kulturmannakampen liknar striderna i djurens underbara värld. I båda världarna finns de uppburrade fjädrarna, hornen, femininernas irriterande röster, låtsasflörten, sågandet - och kampen om överlevnad.
 
Tecknaren Håkan Ljung hade tecknat en sammanfattande scen för att vi skulle inse hur det hänger ihop. Ebba är en attackerande uggla som ideligen flyger runt och irriterar en långnäst älg = Knausgård, en porträttlik skapelse sittandes på en glaciärklädd Jotunheimen. Älgen är oerhört sur av surret, blänger ilsket åt ugglan och drar ned både mungiporna och det uppdaterade skägget samtidigt som hans små horn börjar växa ut (de är så korta att man inser att älgen ifråga är mycket omogen). Medan Ebba myser och svänger några gräs i vänster hand har Knausgård placerat frambenen i kors, en härskarattityd tydligt nedärvd till Homo sapiens. Bakom Jotunheimen tittar en färglös liten hare fram, vilket får antas vara Stig Larsson. Han visar bara sitt lilla bleka huvud och sina långa öron. Harens kalufs röjer en viss förvirring men minen är grubblande, introvert och svettig på samma gång, vilket antagligen ska antyda hur sammansatt och litterärt framstående han i själva verket är trots sin ringa medverkan (endast "som spottkopp") i den aktuella kampen.
 
Det är svårt att ur den här teckningen utse någon vinnare. Kampen pågår, det blåser fortfarande kallt över  Jotunheimen. Man kan hoppas på fler teckningar så att vi inser vad det är frågan om. Ta med Guillou som självgod gädda i den närbelägna sjön där vattnet är iskallt, så att bilden blir fullödig. Och den filosoferande Horace bör också komma med, som fågelskådare, och skymta lite vagt långt bort på sagda sjös strand, iförd storstövlar och myggnät som skydd mot omgivningens världsliga nycker.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Förstår att jag missat något under veckan, men kan knappast vara mer underhållande än din analys! Namn och Nytt-redaktionen, kolla in Bookzoom!

2015-06-19 @ 14:33:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0