Fabrizio Gatti med ny undercover story

Han ger sig inte, Fabrizio Gatti. Nu har han genomfört en ny undersökning som gäller hur vi behandlar flyktingar. Den förra var som ni minns boken "Bilal" där han reste som flykting från Dakar genom Sahara och till sist agerade strandad afghan i vattnet utanför Lampedusa. Ett gediget undersökande arbete, och en berättelse som öppnade ögonen på många.
 
Nu har han gjort det igen. Fixad med skägg och framtoning som flyktingen "Ibrahim, kurd från Irak" har han klappat på dörren till 23 kyrkor och kloster i Frankrike, Italien, Schweiz och Tyskland. Han har sagt sig vara papperslös flykting vars hustru och två små barn väntas komma till stan nästa dag. Han behöver husrum för de har ingenstans att sova och vill stanna ett par dagar för att vila innan de ger sig iväg till Tyskland. Han har åberopat påven Franciskus´ uppmaning till kyrkans präster och församlingar att "visa kärlek till de flyende" och ta emot dem. Svaret som Gatti fick var nej i 22 fall. Kyrkorepresentanternas reaktion på påveuppmaningen var i några fall ett besvärade skratt, "det kan han säga", i andra en suck att "vi måste samarbeta med kommunen". Gatti spelade med dold kamera in varje möte och inspelningarna finns nu på nätet på tidningen Espressos site. Den ende som ville hjälpa var en kyrkoherde i Val d ´Aosta, Italiens nordligaste landskap.
 
Undrar just vad påven säger nu i kväll då han läser L´Espresso. Försmädliga nyheter, i sanning. Beklagliga besked. Där föll dina ord på hälleberget, kära Frasse. Ta ett glas strega efter teet i kväll.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: RM Helleday

Mycket intressant! Det står illa till i världen!

2015-10-24 @ 09:39:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0