På tippen med Horace Engdahl, en modern opera

Just när jag  kör in på tippen hör jag radions P1 annonsera "Allvarligt talat, med Horace Engdahl." Jag tänker, ska jag missa det här? Då kommer frågan som Horace ska svara på: "När vet man att man gett upp?". Det är en mäktig fråga och jag stannar till innan jag styrt in i utvinningskön. Horace svarar med ett citat av en gammal fransos (?) som jag glömmer namnet på. Svaret går ut på att när man frågar "Hur länge ska det här fortsätta?", då har man gett upp..
 
På tippen har allt man ägnar sig åt gett upp, i princip, det är själva affärsidén. Prylars liv fortsätter inte här, i varje fall; - kanske någon annanstans.  Men jag tycker Horace kom undan billigt. Fanns det inte nån fler filosof han kunde ha citerat? Eller utvunnit något ur sin egen fatabur? Kanske gav Horace Engdahl själv upp just då han fick frågan, och tänkte "Gud att jag sa OK åt det här jobbet, hur lämge ska jag behöva fortsätta med detta?" Kan SR inte nöja sig med Lena Andersson; hon är ju bra och aktuell och något av en specialist på att aldrig ge upp, det framgår ju av hennes böcker.
 
Jag tror däremot att det kan vara en seger att ge upp. Se bara på alla osannolika saker man slänger på tippen; en osannolik aftonlampa med romantiskt flor, två gulbrokiga soffor, en träningscykel och några skyltar med diskutabel text; allt kastat med synbar njutning. Se bara på mannen som med ett triumferande leende slänger sin bokföring på "brännbart". Vilken seger, han har nog gett upp!
 
Jag frågar var jag ska göra av med mina flaskor med gammal smörjolja till gräsklipparen. "Där det står farligt avfall", säger den vackra gulklädda människan som jobbar på tippen. Den gamla trasiga badbaljan i mjukplast med delfiner på som jag (utan att ge upp) blåste upp för några år sedan? "Brännbart!" Ett trasigt däck till skottkärran, utbytt för 20 år sedan...  En komplicerad glasskål för "invärtes odling" ....  Som i en modern opera framträder vi inövat och vant mot fonden av stora lyftkranar och containers, och våra svepande gester utförs dekorativt bland skrymmande möblemang och bladruskor av omåttlig längd...
 
Annagreta
 
 
 
 
 
 
 
 
Trackback
RSS 2.0