Mannolog - det maskulina ordsvallet

New York Times presenterar ett nytt ord för ett gammalt fenomen, det manliga ordsvallet. Ordet är mannolog, mannologi.
 
"Mannologen" existerar, skriver den brittiska journalisten Julia Baird, i många varianter. Det förekommer i form av manliga ordkaskader, onödiga meningsyttranden och argument som ingen bett om. Det bygger, skriver hon vidare, på männens övertygelse att omgivningen självklart är intresserad och att detta intresse inte får svikas.
 
Salvan levereras lystet. Julia Baird är verksam vid TVkanalen ABC och det hela stod till slut klart för henne då hon lyssnade på några byråkrater på en konferens. Det blev outhärdligt. Hon har hursomhelst på fötterna i sak, och citerar ett par studier om kvinnors och mäns medverkan i debatter, styrelserum etc. Det är både Princeton och Yale som kastat sig över såna saker.
 
Det visar sig, skriver hon, att män talar mer än kvinnor, och särskilt vanligt är att de inleder med onödiga tillbakablickar och ovidkommande utvikningar för att till sist komma till "och nu till den egentliga frågan ..." Når kvinnor är i minoritet är de tystare än männen - och när de talar förminskar de ofta sina utsagor med ord som "kanske", "på nåt sätt", "möjligtvis". De blir oftare avbrutna än männen - av både kvinnor och män.
 
Yalestudien kom också fram till att kvinnor befarar att om de talar mycket (i styrelser t ex) kan det ha negativa effekter. Enligt samma studie visade sig farhågan vara berättigad; både män och kvinnor i publikerna tyckte att kvinnor med många inlägg verkade aggressiva. Alltså; skriver Julia Baird, blir männen belönade och kvinnorna bestraffade för samma beteende. Mannologin har sin inbyggda logik.
 
Julia Baird är yngsta halvsyster till John Lennon och har skrivit en bok om honom. Hon håller nu på med en bok om Drottning Viktoria.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: RM HELLEDAY

Mycket intressant!

2016-05-31 @ 17:21:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0