Macchiarinis härjningar i Florens började tidigt

Efter Paolo Macchiarinis första operation med luftstrupe i plast - Barcelona 2008 - blev han berömd. Han hade gjort nåt märkvärdigt, nåt dittills omöjligt. Han stack snart till Florens för att fixa jobb där. Där klagade han över att han "varit tvungen att lämna landet tidigare". (Han är från Viareggio och utbildad i Pisa.) Orsaken var Italiens oförstående kirurgexperter, meddelade han. Själv var han alltså "en av många i Italiens brain drain". Han skröt samtidigt över sina fina positioner han haft i Hannover, Paris och USA etc.
 
Så Macchiarini fick operera i Florens´ universitetssjukhus Careggi. Men han fick inte en professur, främst beroende på de ständigt ändrade och allt mer suspekta meritförteckningar han lämnade in. I själva verket var de i det stora hela påhittade. Italiens universitetsstadgar tillåter inte att man utan utlysning, alltså utom tävlan tillsätter en professur om den det gäller inte har haft en professur nån annanstans innan dess. Men operera det kunde han göra utan att vara professor.
 
Hursomhelst var hans metod fortfarande i ropet. 2009 bytte han i Florens en patients luftstrupe och dagen därpå visade han upp patienten på podiet under en presskonferens. Kollegerna häpnade över detta tilltag.Han var också svår att hålla koll på. Han kunde lämna sjukhuset Careggi och inte visa sig på långa tag. Denna vana irriterade ledningen. Ett antal liknande operationer gjordes i alla fall. Jag tror att alla dog utom en som har svåra men, men har inte kunnat hitta faktauppgifterna.
 
I juli 2010 meddelade Macchiarini att han skulle dra till Karolinska Institutet för han var trött på den florentinska mentaliteten vid tjänstetillsättningar som han kallade partidikterad i stället för meritstyrd. Samtidigt meddelade han att han skulle fortsätta att operera i Careggi. Den 6 maj 2011 höll M ett anförande i Florens om sin verksamhet och kastade då ut en journalist ur lokalen. Hans gloria började hamna på sned. I november samma år hade Careggis ledning tröttnat och avslutade sitt sjukhusavtal med Macchiarini. Man avslöjade och förbjöd hans lukrativa försäljningsverksamhet som gått ut på att erbjuda  (olika svårt)  sjuka patienter att mot ekonomisk ersättning få förtur i operationskön. I september samma år arresterades Macchiarini av den italienska finanspolisen för dessa ekomanövrar, som han tjänat enorma pengar på.
 
Ja, så rullade det vidare... Men om KI och KS hört med kollegerna i söder och läst tidningarna i Italien som tappert redovisade alla turer hade det kanske blivit räfst och rättarting lite tidigare i Stockholm.
 
Annagreta
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Man häpnar mer och mer - orden räcker inte till!

2016-09-03 @ 11:01:26
Postat av: Marita

Intressant men skrämmande.

2016-09-03 @ 13:28:21
Postat av: RM Helleday

Skrämmande är ordet!

2016-09-04 @ 11:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0