Våra underrättelser har också en historia

 
 
 
 
Jag hör min favorit i spionforskningsbranschen, Wilhelm Agrell, tala i P1 om hur det står till numera i världen. Vi har en s k svart demokrati under allthopa i många länder. Den sköts med digitalt överförda sanningar eller halvsanningar eller fake news. Det är bara att välja. Avsikterna med allt detta är sällan såna att de tål dagsljuset. Det är i dagsljuset de spricker, trollen.
 
Verkar egentligen rätt läskigt. Den motsvarighet vi känner till från tidig tid var visserligen hemlig, men ack så oskuldsfull i jämförelse. Jag syftar på telefoncentralerna i byarna, de kallades "växeln", där kvinnor (alltid kvinnor) lydigt svarade på anrop och lydigt pluggade in det önskade numret i rätt hål på en panel som i vissa fall var stor som en tavla av von Klöckert. Om hon ville, och det tror jag att hon ofta ville, hon var ju bara människa, kunde hon lyssna på vad  som sades i den pågående samtalsförbindelsen. På det sättet blev hon i det närmaste allvetande, en potentiell informationscentral av stora mått. Intressant nog förblev hon oftast (såvitt man begrep) en mussla. 
 
Nu är underrättelserna, att döma av radiomediet som finns sedan tidigt 1900-tal, det nya svarta. Om TVserierna är trista, gå över till CNN så får du ditt lystmäte av nya fakta, fake news, svarta och vita lögner, sladdar på fel ställe och digitala troll. Analytiker i snygga frisyrer tuggar vidare på vad som sagts och inte sagts, hur det ska förstås, vem som visste vad och hur det kom sig. Detta interfolieras med klipp från Trumps otaliga utspel som vore de ankare i en skeppsbrottslig värld där vi hukar i vågorna. Sen kan man klippa över till det svenska vädret där det på trygg skånska heter att vi kan vänta "vackört vädör". Hjälp. Det behövde man höra.
 
Annagreta
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor

I din trädgård hittar du väldigt ofta en kongenial bild till dagens betraktelse!
Att vår favoritvädurpojke berättar om "vackört vädör" är i alla fall dagens sanning.

2017-03-06 @ 11:02:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0