De måste ha fått hjärnsläpp, sa Horace

Nyss la vi ner möda för att greppa ordet fake news. Nu måste vi försöka förstå ordet hjärnsläpp. Horace Engdahl har nämligen kommit loss i en radiointervju och kommenterat den grupp akademiker som vågat yttra sig kritiskt över Svenska Akademiens oaptitliga härva. Han gillade inte deras kritik. De måste ha fått hjärnsläpp, sa han. 
 
I vanliga fall använder man ordet mest i situationer då man inte kommer ihåg något som man bort komma ihåg, som en ursäkt. En beklaglig momentan glömska, ett hjärnsläpp. "Jag fick hjärnsläpp,  herregud..det borde jag komma ihåg...!"
 
Om man i stället talar om för några hundra akademiker att de fått kollektivt hjärnsläpp är det ju att uppfatta som en kraftig nedvärdering, såpass ovanlig att den väcker uppmärksamhet även i mycket uppriktiga akademiska kretsar. Påståendet kan rentav hamna i historieböckerna."2018 påstod en känd ledamot i Svenska Akademien att ett hundratal forskare inom nordisk humaniora som vågat kritisera denna akademi "fått hjärnsläpp," Ordet kommer då att översättas och begrundas  i de stora kulturbevakande nationerna Frankrike, Tyskland, England och Italien. Brain collapse, Hirnschleppe, Cervello grosso, ---  den franska versionen kan jag inte gissa ens...men den kan nog  Horace själv bidra med om det blir ont om samtalsämnen på Nobelmiddagen. 
 
Annagreta

Knytblusar på stan, svårt för Horace

Först hade hon knytblus, hon som blev avskedad. Sen ville många andra ha knytblus av sympati. Alla sorters knytblusar kom fram i ljuset, fler än man trodde fanns. Sedan blev det protester. Har den människan också knytblus? Det är inte bra. Hon ska inte ha knytblus. Hon begår därmed tjänstefel. Men vänta, får hon ha knytblus på fritiden? Eller måste hon slänga sin knytblus i soporna och aldrig någonsin bära sin knytblus mer? Han , signore X, har också något som skulle kunna vara "knytblus", ser man på! En man som hänger på! Håll i hatten!
 
Horace, stackarn, hade länge retat sig på att alltid på sammanträdena ha en knytblusförsedd kvinna mitt framför sina ögon, och det hela tog hus i helsike häromdagen. Han krökte sitt snillrika jag, öppnade sitt stora ordförråd och hittade några smaklösa glosor som han valde att mobba damen ifråga med. Det skedde inte direkt subtilt. Men, men... Det gick kort sagt inte så bra för arga Horace. De väntade applåderna uteblev. In kom i stället avståndstaganden, till och med kritik. Och så, när han till slut stegade ut på stan med solglasögon å allt, då hände det som inte fick hända. Då upptäckte han knytblusbärande människor överallt, på bussen, i affärerna, på krogen...Han fick lite yrsel.  Det blev helt enkelt för mycket. Så nu har han beställt en biljett till Paris.
 
Annagreta

Knytblus, javisst, fattas bara!

Snyggaste sortin på länge, den gjorde Sara Danius.
 
Annagreta

Svenska Akademien i sönderfall

De två falangerna i Svenska Akademien står och slår mot varandra. Det låter som en gammal gisten lagårdsdörr i blåsten. Eller som en fotbollsmatch på löst underlag. Varför går några av plan´? 
 
Pär W har reagerat snabbt. Han har redan satt sig ned att skriva en kolumn i SvD där han mot ett hyfsat arvode försvarar sig själv och sin förnäma läggning i formuleringar med perfekt syntax. Peter Englund har rest till Boden för att gå i lappländskt ide och iklädd sina utepjäxor rensa tankarna mellan påsk och midsommar. Kristina Lugn står lugnt kvar vid spisen hemmavid och lagar en supervanlig korvgryta som hon behöver äta innan hon ska dikta sig loss från det hela på eftermiddagen tillsammans med en kulturell snubbe med fin frasering. Horace Enghdahl sitter på ett kafè på söder och djupandas bakom en kopp ekologiskt kokkaffe medan han försöker få till en prosadikt om de romantiska dragen hos Hölderlin. Sara Danius har gått och gömt sig bland bokhyllorna utomlands och sagt ifrån att hon inte vill ha besök än på ett tag eftersom hon filar på ett superbalanserat uttalande. Hennes frisyr degenererar under tiden. 
 
Omvärlden höjer på ögonbrynen lite till och avvaktar kraftfullt.
 
Annagreta

RSS 2.0