Förakt och rädsla hos maktens män

Många maktmän, alltifrån Trump, Erdogan och Orban till Italiens Salvini föraktar och bekrigar de fria skribenterna - av rädsla för deras uttrycksförmåga och uttrycksarenor. Samtidigt visar dessa maktens män också ett förakt för de svaga och röstlösa, särskilt tydligt i fråga om immigranter. Se bara på Trumps behandling av asylsökande barnfamiljer där han tar barnen från föräldrarna som en metod att avskräcka andra från att försöka söka asyl i USA. 
 
Häromdagen sa Matteo Salvini i Italiensk TV (i sammanhang som rörde Savianos skarpa kritik mot honom) att man kanske borde se över statens kostnader för det ständiga vaktskyddet för Saviano. Det resulterade i att Saviano gjorde ett skarpt uttalande där han pekar på Salvinis direkta familjekopplingar med n´dranghetan och tydliggör Salvinis ansvar för förskingringen av Legas statliga partistöd. Ord å inga visor, men Saviano har inte för vana att tala i nattmössan.
 
Afrikanska flyktingars liv eller död ser inte ut att intressera Matteo Salvini. De saknar ju röst och talesmän och pengar. De finns i ett underläge, och den itallienska regeringen av idag vänder bort blicken. - Men Saviano, han hörs och syns ju fortfarande och han har mycket stor betydelse i den vitala samhällsdiskussionen. Den italienska pressfriheten står stadigt. I nuläget kan alltså inte Salvini följa t ex Turkiets exempel å låsa in sina kritiker. Men ta bort vakterna skulle han kunna göra. 
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0