Italiensk samhällsdebatt

Italiens intellektuella för en livlig debatt, och det saknas inte frågor att analysera. Många av dem är också generellt giltiga för resten av Europa. Nu idag såg jag en direktsänd analys på Repubblica TV (via Facebook) som gällde pressens frihet och hoten mot denna frihet. Den handlade därmed också om den växande nyfascismen och dess grepp om Italien - och samtiden. Arrangör var den stora morgontidningen La Repubblica, och talade gjorde bland andra Roberto Saviano och Mario Calabrese, plus två kvinnliga journalister som redogjorde för sina grävjobb om neofascismen - ända inpå kända familjers nätverk. Deras berättelser var skakande.
 
Karakteristiskt för de nuvarande neofascistiska grupperingarna i Italien är främlingsfientligheten och hatet mot flyktingarna. De ligger nära den mörkbruna neofascistiska Casa Pound, en gruppering som motsvarar bl a Nord. Motst.rörelsen. De har 2 favoritämnen. 1) Säkerhet, statens säkerhet, medborgarnas, allas säkerhet. Deras ord om detta är många och spridda och innötta i alla medier, inte minst i sociala media.
2) Att bedriva en "welfare nero", dvs en hjälpverksamhet som ligger utanför alla statliga och kommunala rågångar, där de delar ut mat och höjer sin moraliska framtoning till gagn för de svaga.
 
Nu är de också inne i det man kallar "mafia romana", dvs huvudstadens maffia. Där har de sedan 2016 infiltrerat snyggt och prydligt för att deras affärer ska verka "rena". Sedan den nya regeringen också anammat en främlingsfientlig agenda ökar fascisternas utspel mot pressen. Det är naturligtvis inte ofarligt att bevaka de här grupperingarna och deras aktiviteter. Flera av journalisterna har också polisbeskydd.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0