Leonardo da Vinci: konst och vetenskap

Ja, det är ju 500 år nu sedan han dog, den där eleganta typen som så småningom levde upp till begreppet geni. Historikern Walter Isaacson har skrivit en engagerande bok om honom som heter just Leonardo da Vinci. Simon &; Shuster 2017.
 
Det var alltså en ung och nyfiken kille som fick plats i en av de många konstverkstäder som fanns i det rika Florens; han valde den som drevs av konstnären Andrea del Verocchio. I Mediceernas Florens fanns en rad verkstäder sysselsatta med att skapa vackra saker som kunde pryda staden; skulpturer, målningar, silkevävnader, etc. Där fanns en skara unga elever som ivrigt ville lära sig estetiska yrken. Hos Verocchio levde Leonardo loppan i det fria och fördomsfria Florens samtidigt som han tränade sin begåvning, målade och skulpterade.
 
Många unga konstnärer var födda utom äktenskapet - precis som Leonardo. Det var vanligt och accepterat att herrarna tog sig sexuella friheter, och varför inte, även påvarna hittade då och då lämpliga damer att roa sig med och påveättlingar var ingen sällsynthet. På samma fördomsfria sätt roade sig unga homosexuella män, vilket passade Leonardo, själv aktiv i l´amore masculino - även om kyrkan förkastade denna livsform.
 
Så småningom blev livet allvarligare och Leonardo började göra sig känd. T ex blev det sensation då han lyckades förfina och utveckla bilden av den Vitruvianska människan, inspirerad av greken Vitruvius. Det var en ingenjör och arkitekt verksam på Jesu tid, som framställt en bild av människans proportioner. Bilden som varit helt okänd råkade dyka upp i Pavia lagom till att inspirera renässansens analytiska bildskapare.
 
Det lev ett långt och omväxlande liv, han mötte naturligtvis Michelangelo, och grälet dem emellan kunde höras lång väg - Michelangelo var den elegante Leonardos motsats i framtoning; han var bohemen som inte tålde snobben. Men Michelangelo hade ingen anledning att känna sig underlägsen, redan som 23-åring skapade han den förunderliga skulpturen Pietà, nu i Peterskyrkan i Rom.
 
Ödet förde Leonardo till Milano, där familjen Sforza beställde den stora väggmålningen Den Sista Nattvarden. Leonardo ville visa vad som hände när Jesus uttalade orden " I dag ska en av er svika mig". Det tog ett tag innan han blev ovän med Sforza, satte ner foten och reste tillbaka till Florens där han fortsatte måla många nu kända porträtt.
 
Intresset för matematik och optik var annars hans grej, perspektivet som sådant var redan etablerat men tog i bruk inom målarkonsten. Leonardos många experimentella - och ibland förverkligade- tekniska uppfinningar skapade respekt, och han intresse för att utforska människokroppen betydde mycket för det dåtida sjukdomskunnandet, samtidigt som de föreföll skrämmande.
 
Idag är intresset för Leonardo stort. Överallt visas stora utställningar som hyllar honom och hans konst. Det finns mycket att visa om denna man som själv analyserade kreativiteten. Fullt modernt är idag hans konstaterande att "en stor konstnär förenar observation med fantasi". Samtidigt påpekade han magisteraktigt att en bra målning skapas med hjälp av optik, matte och perspektiv.
 
Annagreta

Kommentarer
Postat av: gelato strain australia

I was suggested this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by
him as nobody else know such detailed about my problem. You're amazing!
Thanks!

Postat av: red-toy-poodle-puppies

Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.
When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0