Bland tomtar och troll, fast proaktivt

Det har hänt nåt med sagornas tomtar och troll. De är inte att känna igen längre. Man ser visserligen en och annan tomte av den gamla stammen vandra omkrng och skrocka, men det är mest folk med originella uttrycksbehov som kanske bor på nåt loft, vad vet jag. I stället har den nya tiden fått nya modernare tomtar, och dessa nya tomtar har tiptåat in i maktsfärerna. De är varken små eller söta, de har en stiliserad klädkod avsedd att ge ett avspänt intryck. Dagens tomte kan också ha ett välansat skägg, men toppluvan är bannlyst. De förekommer både ensamma och i grupp.
 
På sista tiden har tomtesläktet börjat anlita trollen. Helt begripligt. Det var ju trollen som drev historien framåt medan tomtarna fick sympatierna. Den delen av historien är ju attraktiv.
 
Dessa nutida troll är om möjligt mera diskreta än sina gamla släktingar, de vill absolut inte synas, de vill förbli outgrundliga. Som vore de hinsides. Men ändå förefaller de trogna sin ursprungliga programmering; de kan till exempel fortfarande stå bakom en trädstam och plira fram mot händelsernas centrum, eller briefa prinsessan innan tomtarna kommer till palatset. 
 
Men framför allt är trollen producenter. De framställer "news" och kör sedan ut dem till pålitliga vattendrag där de likt trädstammarna i gamla tiders timmerflottning driver utför med strömmen som blir allt bredare innan den till sist når den stora vaken, där allt trolltyg samlas i en enda virvel, vars kraft påminner om den senaste cyklonen som skulle ha nått Alabama men som fick nöja sig med att ödelägga andra områden. Hög fart är den nya trolltrenden. En viss kaxighet märks i namnet på den interna personaltidningen "Troll det den som vill".
 
En doktorand vid Uppsala Universitet håller just nu på med en avhandling som får titeln "Vår tids sagor som perspektivsförskjuten förförelse". Den ska läggas fram i november och ges ut till jul av Bonniers i förkortad form; "Dagens tomte, en proaktiv människotyp".
 
Annagreta
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0