Spydig elegans hos Klas Östergren

Ja, så skrev då till slut Klas Östergren ned sina erfarenheter från tiden i Svenska Akademien, en insider´s report. Stilen är spydig och saklig om vartannat, de många eleganta vändningarna åskådliggör att det rör sig om en beskrivning av upphöjda kretsars göranden och låtanden.
 
KÖ måste ha haft roligt när han skrev och filade på formuleringarna. Man tycker sig höra ett och annat skrockande, till exempel då han jämför Akademien med "krutdurken på ett regalskepp som när som helst kunde explodera". Det handlar naturligtvis om krisen sedan det läckt ut att den misstänkte förföraren "härjat i Akademiens egen sänghalm". Det som då lägrar sig över den insuttna lokalen är en "högdragen ignorans" så intensiv och långvarig att ledamöterna tvingas utstå "upphöjelsens träsmak". Långa eleganta meningar landar i avståndstaganden eller självdistansering.
 
Men så tycker KÖ plötsligt att orden sviktar. Han erinrar sig hur Ernest Shackleton, den irländska Antarktisfararen, i ett - som han tyckte - hopplöst ögonblick skrev om "de mänskliga ordens otillräcklighet, om fattigdomen i vanligt tal - det gick inte att beskriva ångesten, det ogripbara". Det är lite oväntat. Några såna svårigheter har av allt att döma inte KÖ.
 
I själva verket har han lyckats med uppdraget att med elegans distansera sig från det kulturella dramat i Svenska Akademien. Samtidigt har han dokumenterat en del av dess ogripbara inre liv.
 
Annagreta

Auktionen blir på lördag

 
Jag har, visar det sig, mer löv än jag behöver, så nu ska jag sälja en mindre del av denna förmögenhet på auktion. Mängden framgår av bilden i katalogen. Varje observant intressent kan dra den korrekta slutsatsen att två redskap ingår, och det är inte vilka redskap som helst; de har det bästa av ursprung och har bevisat sig vara fullt användbara trots att de inte är i mint condition. Den lilla skada som syns på krattan kan lätt repareras av en diplomerad krattspecialist, och piassawakvastens äkthet kan om så krävs bevisas av ett av affärschefen signerat intyg från Granngården, daterat sommaren 2019, i juni månad. 
 
Om själva lövmängden gäller följande: Tätt packad, genomgående björk, med ett eller annat inslag av azalea. Som bonus - i händelse av högre bjudbelopp än förväntat - kan lämnas den lövmängd som  döljer sig under fotskrapan. Om dess innehåll kan sägas att det är blandat, och delvis sammanpackat. Dess kvalitet kan dock inte betvivlas, då det hela tiden legat stilla och endast ökats på av vindens kraft och en eller annan aktiverad skosula. 
 
Auktionen kommer att äga rum nu på lördag och eftersom auktionsvetenskapen just tillerkänts ett Nobelpris i ekonomi kommer intresset för just denna förestående auktion att bli enormt. Bevakarna från DI, Welt am Sonntag, Autumn Leaves, Gazzetta dello Sport och The Economist har redan bokat plats. Ett rykte säger dessutom att Banksy också kommer att sälja ett föremål på lördag. Auktionsförrättaren har fått en dos Sobril eftersom han drabbades av en prematur andnöd igår. (Nobelaktiviteterna kom honom för nära, enligt ett läckt läkarintyg från Akis.)
 
Det troliga är att förrättaren startar med ett lågt bud på mina löv eftersom den metoden ofta visar sig hetsa budgivningen. Så säger i alla fall en av Nobelpristagarna med emfas i TVsändningen. Eftersom löven inte kan närvara får bildbeviset projiceras på en gigantisk skärm vilket i själva verket torde göra dem mera rättvisa än om de singlade omkring i lokalen. Som säljare har jag ingenting att klaga på i det avseendet.
 
Jag har bestämt mig för att sätta mig nära utgången. Det brukar viast Banksy också göra.
 
Annagreta
 

RSS 2.0