"Barca nostra" ett memento på Biennalen

  • The migrant shipwreck
  • Christoph Buchel Barca Nostra Venice Biennale 2019
  • Christoph Buchel Barca Nostra Venice Biennale 2019
  • The migrant shipwreck
 
2015 i april befann sig "Barca Nostra" i sjönöd söder om Sicilien. Med på fartyget fanns drygt 800 flyktingar. En fraktbåt som svarat på nödropen från havet klarade inte den tänkta räddningsaktionen utan rammade migrantfartyget så illa att det började sjunka. Bortåt 800 flyktingar dog, endast 27 människor hann räddas ur vågorna. Katastrofens omfattning var oerhörd.
 
Den här fartygskatastrofen blev till en början en europeisk ögonöppnare. Det resulterade i ett humanitärt tänkande och handlande i flyktingmottagandet. Det omedelbara resultatet, sammanfattat i talesättet "Refugees welcome" och en humanitär vilja har numera successivt växlat in på ett helt annat och avsevärt kallare politiskt spår. Italiens vice premiärminister Matteo Salvini är öppet flyktingfientlig, både i ord och handlingar. Samma avvisande attityd uppvisar många andra ledare i många andra länder, där gemene man uppmanas se till det egna intresset.
 
År 2016 tog italienska staten initiiativ till att bärga fartyget och de hundratals innestängda kropparna. Sedan dess har det stått i  den sicilianska staden Augustas hamn.
 
Barca Nostra är i år en del av Biennalen. Det har skett på initiativ av konstnären Christoph Büchel och kuratorn Maria Chiara. De visar Barca Nostra som ett monument från vår tid att begrunda.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0