Om att hålla sina fingrar borta

För fem år sedan hade det stora bokverket Nationalnyckeln nått styrfart och utgivningen omfattade redan 17 utgåvor. Böckerna hade skapats av ArtDatabanken i ett unikt samarbete mellan forskare , illustratörer, en hängiven redaktion och formgivaren - utsedd i tävling - Lena Eliasson. De visade i detaljer och med fantastiska illustrationer hur floran och faunan ser ut i vårt land och hade fått runt 8000 stående prenumeranter. De såldes dessutom i icke föraktliga antal i bokhandeln. Nationalnyckeln fick Publishingpriset och nominerades i Augustprisets fackbokssektion.
 
Så kom det till budgettider. Vem satt som lantbruksminister och hade tyngd i frågan om Nationalnyckelns anslag? Jo, Eskil Erlandsson. Vad hände? Jo, han kunde inte hålla fingrarna borta utan beslöt stryka stödet till Nationalnyckeln. Samma fingrar har i dagarna uppmärksammas för annan oönskad aktivitet på helt andra områden.
 
Sedan ett par år har det gjorts ekonomiskt möjligt att fortsätta utgivningern av NN men luften tycks ha gått ur projektet och endast en - något förenklad - utgåva har sett dagens ljus. Prenumeranterna sitter fortfarande frågande och besvikna och redaktionen är borta ur sammanhanget, medan Eskil Erlandsson i rätten försöker förklara varför han alltid måste aktivera fingrarna i olika sammanhang.
 
Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0