Det blåser kallt hemma hos Påven

 
Att småpåvar bråkar hör till vanligheterna. Men hur är det med stora påvar? Vilar lugnet över dem, eller hamnar de också i luven på varandra?
 
Ja, i Vatikanen finns faktiskt två påvar och de är inte såta vänner. Det är dels den gamle avsuttne Benedetto (han som gav upp), dels den nyare. dvs Francesco. Och de är inte kontanta, kan man säga. I förgrunden skymtar Francescos PRman, Monsignor Vigano´. Han verkar vara en självständig man som har kul på jobbet.
 
I våras publicerades Farncescos"intellektuella biografi", skriven av  filosofiprofessorn Massimo Borghesi. I anslutning till detta gav Francesco ut en knippe små betraktelser. Allt för att putsa pontifikatets image. Viganó skulle sköta presskontakterna.
 
Inför pressmötet ville Vigano´att Benedetto skulle skriva några fina rader om Francesco. Efter lång väntan kom svaret; "Det blir ingenting skrivet från mig. Jag har heller inte tid att läsa de där betraktelserna". Snopet. Lång näsa. Då hittade den frustrerade PRavdelningen ett gammalt (hemligstämplat)  brev där Benedetto för några år sedan ändå skrivit lite positivt om sin efterträdare, klippte ut det och la till det i releasen. 
 
Var och en kan inse att det inte skulle hålla. Det blev bråk nästa dag. Allt blev uppdagat. Vigano´ ville säga upp sig, men fick inte, för Francesco gillar honom. Så han är kvar.
 
I dessa dagar fylls skandalerna på. Nu gäller det pengar. Vatikanen har en stor affärsbank, oerhört rika kardinaler och dessutom enorma fasta tillgångar- Och varje år inhöstar Vatikanen vad som brukat kallas Peterspenningen från de trogna ute i världen: pengar avsedda för Vatikanens hjälp till de fattiga och behövande. Det är inga småslantar. I år visade det sig att man behöver se över finanserna. Vatikanens bokslut var nämligen häpnadsväckande dåligt, och det var minst sagt ogenomskinligt vart tillgångarna tagit vägen. Francesco har satt igång räfst och rättarting.
 
5 medarbetare har redan suspenderats. Av medias rapporter att döma startar nu en rättslig process för att få reda på vad som hänt. Molnen hopar sig över Vatikanen, ännu en gång.
 
Annagreta
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0