BOOKZOOM zoomar in blomflugorna

Visste du att en blomfluga har 6 knän, 6 skenben, 6 lår och ett ansikte med i vissa fall håriga ögon? Men ta Backsiljeblomflugan till exempel, den har nakna ögon och ett svagt pudrat ansikte! Hanen har stor ansiktsbuckla, honan får naturligtvis nöja sig med en mindre buckla.

Stor och maffig (i sammanhanget betyder det runt 1,5 cm lång) är Storslamflugan. Den har mörka fötter som den klampar fram med i åkertistlar, rölleka och renfana, hela sommaren. Sen flyger den söderöver. Den är "kosmopolitisk". Det betyder att den finns nästan överallt utom på Antarktis, där går gränsen för den arten, klokt nog.

Någon har sett en Storslamfluga övervintra i Danmark i en källare och en annan sågs vinternatta på Åland i en grotta, men där blev den uppäten...

En riktig kändis är Humleblomflugan.Den är stor, bortåt 17 mm, finns "överallt" och har långt ansikte med ansiktsbuckla som syns i profil. Den har håriga lår och bruna fötter, ja hela kroppen är lite pälsklädd. Men så lever den också i norra halvklotets nordligare trakter, den känner sig bl a hemma både här i Sverige, i Sibirien och i Mongoliet, men har kompisar också i Kalifornien.

Ja, såna saker lär man sig om man läser senaste utgåvan av Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna, Artdatabankens fenomenala bokserie. Jag känner mig fortfarande nära bekant (!) med alla dessa arter eftersom jag ju var med i bokseriens tillkomst och uppläggning. Den här boken heter "Tvåvingar: Blomflugor" och därmed är blomflugorna komplett beskrivna - tidigare i år kom den första blomflugeutgåvan. De unika illustrationerna är här gjorda av ett gäng på 8 konstnärer med Elizabeth Binkiewicz i spetsen, texten är skriven av Hans Bartsch.

Sammanlagt finns det drygt 400 arter blomflugor här i Sverige. Måtte dom ha dragit söderut innan vintern slog till. /Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0