Ordkrig och svavel i Italien

Jag har läst italienska tidningar ett tag.En sak är säker: Medierna i Italien är inte fina i kanten. Nu har visserligen Berlusconi vunnit i förtroendeomröstningen idag (14 dec), men tonläget lär knappast mildras. Några exempel från den gångna veckans politiska debatter är svårslagna.

Milanotidningen Il Giornale är pro Berlusconi. Motståndet bjuds främst av Romtidningen La Repubblica, en tränad motpart. Förra veckan diskuterade dess politiske kommentator Filippo Ceccarelli debatten om premiärministerns hälsa. Han tog avstamp i några USA-diplomaters nyss avslöjade syn på premiärministerns ålderstecken. Deras bekymmer för signor Berlusconis sömnattacker var allt annat än smickrande. Häromdagen svarade premiärministern att ”visst jag har uppnått en viss ålder”, med tillägget att han ansåg sina motståndare, deputeradekammarens talman Gianfranco Fini och Centerunionens man Pier Casini, vara ”åldersdigna”. Varpå den senare genast invände ”om vi är gamla, då är han katakombiell”.

Här faller La Repubblicas skribent för frestelsen att göra en lingvistisk analys, och skriver att det adekvata attributet snarare hade varit ”gravad”. Sedan tillägger tidningen att eftersom Pier Casini är kristdemokrat valde han att hölja sin utsaga i ett moln av rökelse, ”men likväl med en stark doft av svavel”.

Tidningen påminner också om tidigare diskussioner i ämnet. Häromkvällen, berättar Ceccarelli, framträdde en ”hovläkare” vid namn Zangrillo och garanterade att den 74åriga premiärministern ”åtnjuter en extraordinär vitalitet och har en fysik som en 50-åring”. För några år sedan kom en annan läkaranalys som uppskattade Berlusconis biologiska ålder till 55 år. Det skulle betyda, skriver La Repubblica, att Berlusconi i själva verket blir allt yngre.

Il Giornale ägs av Berlusconis bror Paolo, och familjens makt över dess journalistik är omvittnad. Och när inte mediaspråket räcker till kan premiärministern agera med markeringar mot olydiga medier. Sedan La Repubblica skrivit ett antal kritiska artiklar om premiärministern, uppmanade ”Il Cavaliere” den italienska industrin att inte annonsera i La Repubblica och andra tidningar som kritiserade hans politik.

Dario Fo har länge drivit med Berlusconi, och han är inte ensam. Roberto Saviano, författaren till boken Camorra, har i höst lett RAI 3:s program ”Vieni Via Con Me” (ung. Kom vi sticker), en ny samhällskritisk serie som fått rekordmånga tittare. Inte oväntat har Il Giornale kontrat med stora artilleriet och uppmanar nu medborgarna att protestera i ett upprop mot Saviano. Till dags dato har ett mindre antal anslutit sig till uppropet. En krönikör på Il Giornale diskuterar om verkligen RAI med sitt Public Service-uppdrag får sända sådan samhällskritik som Saviano står för.

Och inte lär det bli lugnare nu när ”Il Cavaliere” regerar kvar med ytterst tunn marginal.

Annagreta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0