Nu är boken död.....

....står det med svarta bokstäver i dagens ComputerSweden. Lars Dahmén - VD för sverigedelen av världens största ITmediehus - tar till orda om LÄSPLATTAN. Han slås av hur trångsynta och snobbiga vi är, vi som med viss tvekan och skepsis försöker förstå vad det handlar om och inte överger BOKEN så lätt. Teknikfientlig vill man ju inte vara.....

Jag går igenom hans argument. Grundregeln:"Allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras". Tänk på musik, foton, filmer. För inte så länge sedan var allt analogt och packat i lådor. Idag är det väl bara pensionärer som har foton på papper, konstaterar han lite överlägset. Aven böcker tvingas följa denna naturlag och kommer inom kort att vara digitala. Också. 

För - som en liten tröst till oss som tycker att utvecklingen stundom går lite väl fort - finns fenomenet Parallelliteten. Bara för att ny teknik slår igenom behöver inte allt "gammalt" försvinna. Radion frodas fastän TVn finns, biografen är fortfarande det bästa sättet att konsumera film. Alltså kommer pappersboken att finnas kvar, även när vi mer allmänt konsumerar böcker digitalt.

Lite hisnande blir det när han konstaterar att läsplattan bara är ett mellanled. Att kunna läsa - tolka bokstäver - kan på viss sikt vara lite onödigt och klumpigt. Vi kommer att kunna koppla in skallen på nätet och UPPLEVA det som Strindberg, Pirsig och Marklund skrivit på papper. Det verkar kanske lite science fiction, men han låter ganska övertygande. Av de tänkvärda exempel som Dahmén med sin kristallkula ger på kraften och takten i teknikutvecklingen väljer jag detta:

Hur hade en tonåring för 30 år sedan sett på dagens musikkonsumtion?:"Välj alla låtar och alla band du någonsin varit intresserad av och alla tv-serier du funderat på att se, peka på dem på skärmen och vips ligger de i en manick du fått i julklapp och som ryms i fickan. Sen är det bara att klicka och välja. Det är nästan gratis". Det som var en framtidsfantasi för 30 år sedan är en självklarhet för dagens tonåring. Dessutom fortsätter de ju att gå på konserter och se film på biograf. De läser kanske t o m en pappersbok någon gång.

Så varför föra en massa väsen om en enkel - ej färdigutvecklad - läsplatta. Vi är bara i början av en fantastisk utveckling. Pappersboken lever. Den har förhoppningsvis ett liv även EFTER den digitala revolutionen. Och jag vågar mig på ett utropstecken (!), inte frågetecken (?).

Ellinor

Kommentarer
Postat av: Snöfrid

Läsplattan är en smart pryl, ingen tvekan om det!

Men det är något speciellt med riktiga böcker och jag tror aldrig det kommer dyka upp något som får mig att ändra åsikt om den saken :) Känslan att få känna, se och i viss mån lukta på en bok i pappersform är något av det underbaraste jag vet!

2010-02-26 @ 21:08:05
URL: http://fantasy03.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0